Lépett az OBH

2019.12.17. 12:45

Vizsgálat indult a felmentést hozó egyik bíróval kapcsolatban

Jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szeviép-ügyben felmentést hozó bírói tanács egyik tagja miatt. Senyi György azután kezdeményezte a vizsgálatot, miután a Pestisracok.hu megírta, hogy komoly pénzeket kapott Szegedtől bírói tanács egyik tagjának családi cége.

Munkatársunktól

Szeged, 20191213. Szevip per tlethirdets. A VDLOTTAK NEM LEHETNEK FELISMERHETEK!!!! Fot: Frank Yvette (FY), Dlmagyarorszg

Az Országos Bírósági Hivatal is lépett abban a tegnap kirobban ügyben, amiben kiderült,hogy a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírói tanács egyik tagjának építőipari cége komoly megbízásokat kapott Szeged városától.

Senyi György az OBH elnöke a Pestisrácok.hu-nak azt írta, hogy megkeresésük nyomán, illetve a cikkükben foglalt adatok alapján jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására hívta fel a Szegedi Törvényszék elnökét. Hozzáteszi, hogy amennyiben a jelentés vagy a vizsgálat kötelezettségszegést tárna fel, azzal kapcsolatos intézkedéseket az arra jogosultak haladéktalanul megteszik. Az elnök megemlíti a levelében azt is, hogy a másodfokú ítélet ellen védői és ügyészi fellebbezés is érkezett, így harmadfokon dőlhet el jogerősen a vádlottak sorsa.

Ahogy tegnap megírtuk, a Pestisrácok.hu kiderítette, hogy a másodfokon döntő bírói tanács egyik bírája, Nóvé Ágnes és férje tulajdonosai az ÉPTÁRKER Kft.-nek, amelyik konzorciumban dolgozott Belső-Tarján fejlesztésén. A két céggel 2018 szeptemberében szerződött le Szeged város, összesen 748,1 millió forint értékben.

A lap szerint a több mint százmilliós Zöld város projektmunka mellett két kisebb megrendelést is kapott a vállalkozás. A szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. 2018 áprilisában bruttó 51 millió 115 ezer 963 forintért szerződött le az ÉPTÁRKER Kft.-vel, hogy a cég a Szegedi Turisztikai Nonprofit Zrt. részére irodát alakítson ki a Széchenyi téren.

2018 októberében kötötték a harmadik városi ÉPTÁRKER-szerződést. A megállapodást a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata jegyzi az ÉPTÁRKER ügyvezetőjével. A kiadott munka a Béke telepi óvoda tetőcseréje volt, amelyre munkadíjként 2 millió 630 ezer 188 forintot határoztak meg.

Egyébként ekkora volumenű munkák kifejezetten kiugrónak számítottak a kicsi cég élebében, ugyanis korábban az éves bevételük kevesebb volt, mint amennyit a három rövid határidejű munkáért kaptak.

A lap megkereste ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt is, hogy törvény értelmében valóban fennáll-e az elfogultság, ha egy bíró úgy tárgyalja a Botka Lászlóéknak beszállító Szeviép-vezérek büntetőügyét, hogy családi cége ugyancsak több közbeszerzést nyert az MSZP-s polgármester városától. Lomnici Zoltán szerint általánosságban már az is aggályos, ha egy bíró tagja, tulajdonosa egy gazdasági társaságnak, ezt ugyanis törvény tiltja. Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy olyan esetekben, ha egyértelmű összeférhetetlenség merül fel, az a gyakorlat, hogy az adott bíró ezt a tényt haladéktalanul bejelenti. Ha utólag derül ki, hogy egy bíró úgy ítélkezett, hogy összeférhetetlenség miatt nem járhatott volna el, munkáltatója azonnal kezdeményezheti felmentését.

A bírák jogállásáról szóló törvény szó szerint így fogalmaz: „Bíró nem lehet gazdasági társaság, kooperációs társaság, szövetkezet vezető tisztségviselője vagy személyes közreműködésre kötelezett tagja, gazdasági társaság, kooperációs társaság, szövetkezet felügyelő bizottságának tagja, gazdasági társaság, kooperációs társaság korlátlanul felelős tagja, valamint egyéni cég tagja, továbbá gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végző civil szervezet vezető tisztségviselője.”

Azaz tevőlegesen nem vehet részt a cég működésében.

Az alkotmányjogász azt is elmondta, hogy további kérdéseket vet fel, hogy mi a helyzet akkor, ha a tulajdonosok közös háztartásban élő közeli hozzátartózók, jelen esetben férj és feleség.

Ismert: másodfokon, bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait a Szegedi Törvényszék. Elsőfokon az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogház, a másodrendű vádlottat hat év börtön, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönbüntetésre ítélték, csődbűncselekmény miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában