Egyelőre nem találtak szennyezést, de tovább kutatnak a szakemberek

2020.01.31. 12:38

20 kiló kárászt szedett össze a vízmű a hattyasi csatornából

Megírtuk: tömegesen pusztultak el a halak egy hattyasi csatornában, a Gyálai-Holt-Tisza közelében.

Farkas Judit

Január 24-én írtuk meg: tömeges halpusztulást tapasztaltak a közelben lakók egy hattyasi üzemi csatornában, a Gyálai-Holt-Tisza közelében. A halpusztulást bejelentették a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, amelynek munkatársai helyszíni bejárást tartottak, a katasztrófavédelem mobil laborja mellett a csatorna ke­zelője, a Szegedi Vízmű Zrt. is mintát vett a csatorna vizéből. Az akkreditált laborvizsgálatok elkészültek. Érdeklődtünk az eredményről.

– A Gyálai Holt-Tisza közelében lévő üzemi csatornán tapasztalt halpusztulást követően a Szegedi Vízmű Zrt. – mint a csatorna üzemeltetője – azonnal megkezdte az eset kivizsgálását. Összeszedtük és az előírásoknak megfelelően elszállítottuk a mintegy 20 kilogramm haltetemet, döntően kárászt, valamint akkreditált vízmintát vettünk – foglalta össze az előzményeket Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője.

Mi is láttuk múlt héten a haltetemeket, ezeket a vízmű elszállította. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A laboreredményekből kiderült, hogy a vízminta kémiai vizsgálati eredménye az összes paraméter tekintetében határérték alatti. A vizsgálati eredményről a vízmű a hatóságot is tájékoztatta, nem ért azonban ennyivel véget a kutatás.

– Folytatjuk a csatorna teljes szakaszának átvizsgálását, ennek segítségével igyekszünk mielőbb feltárni a halpusztulás lehetséges okát. Munkatár­saink a vízről csónakkal tárják fel a bebocsátási pontokat, a befolyó vizekből mintát vesznek, illetve kamerás vizsgálattal azonosítják be ezeknek a bevezetéseknek a forrását – tudtuk meg a Szegedi Vízmű Zrt. válaszából.

A további fejleményekről, eredményekről lapunkban beszámolunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában