Egészséges életmóddal és védőoltással a méhnyakrák ellen

2020.01.21. 09:54

Edzések rózsaszín ruhában

Tudták, hogy évente 400 nő hal bele a méhnyakrákba? És hogy mit hihetnek el a betegségről, amit a közösségi oldalon olvasnak? Hétfőn minden kiderült.

Kiss Anna

Közös gyöngyfűzés közben beszélgettek a nőket sújtó betegségről. FOTÓ: FRANK YVETTE

Egy nap alatt ki lehet heverni, csak akkor érzünk fájdalmat, amikor az oltóanyag bejut, vi­­szont a megelőzés érdekében ezt mindenki kibírja – nyilatkozta lapunknak Anna, aki nem régiben kapta meg a méhnyakrák elleni védőoltást. Mint mondta, ettől senkinek sem lesz baja, akkor viszont fennáll a veszély a betegségre, ha nem adatjuk be az ingyenes oltóanyagot, ezért is buzdítja társait arra, hogy kérjék az or­vosi segítséget.

A fiatal szegedi lány nagymamájával érkezett hétfő délután a TIK-be, ahol a Szegedi Mályvavirág Pont kerekasztal-beszélgetéssel és értékes programokkal várta a nőket az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét részeként. A nagymamától, Etelkától megtudtuk, ő petefészekrákon van túl, így nála már a méhnyakrák nem jelentkezhet, de fontosnak tartotta, hogy elhozza unokáját, illetve a megszerzett tudást lányainak is továbbadja.

– Úgy vélem, minden ilyen ingyenes programot ki kell használni, hiszen szakemberekkel és orvosokkal kerülhetünk kapcsolatba. Azt javasolja minden női társának, aki rákkal küzd, hogy törekedjen a pozitív látásmódra, és mozogjon sokat, ahogyan ő is teszi, nemrégiben 12 kilométeres gyalogtúrát teljesített. Velük tartott még Zsuzsanna is, aki a Rákbetegek Országos Szervezete Szegedi Ametiszt Klubjának munkatársa, ő szintén kapcsolat­építés miatt érkezett, valamint azért, hogy az itt megszerzett információkkal a betegeket nap mint nap segíteni tudja.

Közös gyöngyfűzés közben beszélgettek a nőket sújtó betegségről. FOTÓ: FRANK YVETTE

A nők negyedik leggyakoribb daganata a méhnyakrák, ha­­zánkban évente 1300 új esetet diagnosztizálnak, és 400 nő hal meg a betegségben. Éppen ezért januárban figyelemfelhívó hetet tart országszerte a Mályvavirág Alapítvány, idén január 20. és 26. között.

Szegeden is a nőket sújtó betegség ellen kíván tenni a Szegedi Mályvavirág Pont. Bencsik Dóra önkéntes kiemelte, idén nagy hangsúlyt kap, hogy ki mit oszt meg magáról, hogy a közösségi médiában milyen dolgok keringenek, és abból mennyi a valóságos. – Szakértők és érintettek beszélgetnek a jelenlévőkkel a megelőzésről, a nőiességről és annak megéléséről. Emellett egész héten rózsaszín ruhás edzések várják a nőket a Forma1 Fitneszben – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában