A magány a legnehezebb teher a lakótelepeken élők számára

2020.01.13. 10:22

Sok idős maradt magára – Kétszer annyi nyugdíjas hölgy él Szegeden, mint férfi

Vészesen öregszik a lakótelep. Van olyan utca Tarjánban, ahol az átlagéletkor jócskán meghaladja a hatvan évet. Mivel a férfiak korábban halnak, a szépkorúak között nőuralom van. Kétszer annyi nyugdíjas hölgy él Szegeden, mint férfi. Az életkor előrehaladtával pedig egyre több a magányos, egyedülálló ember, nagy részük özvegyasszony.

Jeszenszky Zoltán

– Komoly aggodalomra ad okot, hogy az idősek jelentős része élete végén magára ma­­rad. Egyedül, magányosan, na­­gyon komoly pszichoszociá­lis terhekkel, nehézségekkel élik hétköznapjaikat – mondta la­­punknak Kothencz János, az egyik legrégebbi szegedi lakótelep, Tarján önkormányzati képviselője. A Fidesz–KDNP politikusa szerint az elmúlt öt évben számtalan esetben tapasztalták azt, hogy hiába az önkormányzat vagy egy-egy civil szervezet minden erőfeszítése, óriási sebet ejt az idős emberek lelkében, amikor a közvetlen hozzátartozóik közönyösek irántuk.

Felnőttek a gyerekek

Sokan fiatal szülőként költöztek egykor a lakótelepre. A gyermekek azonban felnőttek, gyakran más városban vál­­lalnak munkát. Az időközben nyugdíjassá váló szülők maradtak, nagyszülők lettek, de csak ritkán láthatják rokonaikat.

Egyedül nem megy

– A társak – családtagok, barátok vagy szomszédok – támogatása rendkívül fontos szerepet játszik a lelki egészség meg­őr­­­zésében; pozitívan hat az én­képére, a mindennapos problémahelyzetek megoldására, és segítséget nyújt abban is, hogy a mindennapi eseményekkel együtt járó kellemetlen érzelmeket egy időre félre lehessen tenni – nyilatkozta Pukánszky Judit, az egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa.

Veszélyeztetettek

– Az időskor sérülékeny időszakot jelent a lélek betegségeinek kialakulásában, mint például a depresszió, a szorongásos za­varok vagy a túlzott alkohol- és gyógyszerfogyasztás, ezért nagyon fontos feladat a lelki egészség védelme és a sikeres öregedés feltételeinek megteremtése – tette hozzá szakpszichológus.

Jelzőrendszer kellene

– A gyermekvédelem kapcsán mindig felmerül a jelzőrendszer felelőssége, de legalább ennyire égető szükség lenne arra, hogy ilyen jelzőrendszert működtessünk időskorú embertársainknál is. Ennek hiánya vezet oda, hogy sokszor lemaradnak egy-egy ember megmentéséről – folytatta a képviselő. Tarjánban a közösségépítésben hisznek: létrehoztak egy civil szervezetet. A Nyugdíjas Létért Egyesület három klubjában mintegy kétszáz idős embernek nyújtanak érzelmi, közösségi támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában