Helyi közélet

2020.01.21. 14:06

Szabályszerűen gazdálkodott az SZBK

Az Állami Számvevőszék befejezte az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának 2016–2018 közötti időszakra ki­terjedő ellenőrzését. Megállapította, hogy az SZBK biztosította a közvagyon megőrzésének és ku­­tatási célú felhasználásának feltételeit.

A kutatás mellett a gazdálkodás is rendben van az SZBK-nál. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

– Kiemelten fontos, hogy a kutatóhálózat életképessége, a közfeladatot szolgáló vagyon megőrzése biztosított legyen – fogalmazott jelentésében az ÁSZ, hozzátéve, céljuk, hogy megállapításaikkal hozzájáruljanak a közvagyon védelméhez és rámutassanak a potenciális gazdálkodási kockázatokra.

Az SZBK-t 1971. január elején alapították négy részegységgel, a Biofizikai, a Biokémiai, a Genetikai és a Növénybiológiai Intézettel. Azzal a céllal jött lét­­re, hogy az élettudományok te­­rületén alap- és alkalmazott kutatásokat, és kísérleti fejlesz­téseket végezzen. Alaptevékenységei közé tartoznak többek kö­­zött a természettudományi, a biotechnológiai, a környezetvédelemmel és az egészségüggyel kapcsolatos kutatások, valamint K+F tevékenységekhez kapcsolódó innovációk.

A kutatás mellett a gazdálkodás is rendben van az SZBK-nál. FOTÓ: KARNOK CSABA

A jelentés megállapította, hogy az SZBK közfeladatainak ellátását az MTA-tól átvett négy ingatlan, továbbá mintegy 5,2 milliárd forint értékű tárgyi eszköz és saját vagyon használatával valósította meg. 2018-ban, az ellenőrzés idején a kutatóközpont rendelkezésé­­re álló vagyon meghaladta a 11 milliárd forintot.

Az ÁSZ ellenőrzése arra ju­­tott, hogy a kutatóközpont költségvetési beszámolóit szabályszerű leltárral támasztotta alá, mérlegében szereplő tételek a valóságban is megtalálhatók, így az SZBK eleget tett a közvagyon megőrzésére, védelmére előírt követelményeknek. A számvevőszék a kutatóközpont főigazgatója részére javaslatot nem is fogalmazott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában