Eltűnik a kellemetlen csatornaszag

2020.02.25. 20:27

Megújul a szennyvízrendszer Csongrádon

Egy ötmilliárd forintos projekt részeként 1,2 milliárd forintból valósul meg a csongrádi szennyvízelvezetési rendszer korszerűsítése. A beruházást hivatalosan idén decemberben zárják le, de a felújított szennyvíztelepen már júniusban megindul a próbaüzem.

Majzik Attila

Csongrád – A felújított szennyvíztelep kevesebb energiafelhasználással, modernebb körülmények között fog működni. Fotó: Majzik Attila

Még 2007-ben pályázott először a város a szennyvíztelepének felújítására, ám akkor még nem jártak sikerrel. A szükséges forrásokhoz 2014-ben jutottak hozzá, a maratoni projekt pedig ez év végén, 2020 decemberében zárul le. A 2001-ben elkészült szennyvíztelep korszerűsítése mellett, a beruházás magában foglalja az átemelők fejlesztését is.

Mint Bedő Tamás, Csongrád polgármestere elmondta, rendkívül fontos ez a fejlesztés a város életében.

– Elkerülhetetlen volt a korszerűsítés, mert a termelt szennyvíz mennyisége már meghaladta a szennyvíztelep kapacitását. Kevésbé látványos, de szintén nagyon fontos volt az átemelők rekonstrukciója: a Kis-Tisza utcai helyzete „mindenórás” volt. Ha ott meghibásodik valami, akkor az egész szennyvízszállítás veszélybe került volna – magyarázta a polgármester. A városvezető hozzátette, az idén lezáruló beruházások olyan biztonságot és kapacitást adnak, amivel tizenöt-húsz évig nem kell a szennyvíz-helyzettel foglalkozni. Bedő Tamás elmondta, azon városrészekben, ahol még nincs megoldva a szennyvízelvezetés, mint az Alsóvárosban, további pályázati lehetőségeket keresnek.

Csongrád – A felújított szennyvíztelep kevesebb energiafelhasználással, modernebb körülmények között fog működni. Fotó: Majzik Attila

A kivitelezést végző konzorcium nevében Gyömbér Mihály, a SADE Magyarország Kft. projektmenedzsere elmondta, a beruházás célja az elválasztott rendszerű csatornahálózat korszerűsítése és fejlesztése volt. Ennek részeként a Kis-Tisza utcában és Bokroson új átemelőt építettek ki, a meglévő tizenhaton pedig irányítástechnikai fejlesztést hajtottak végre. A fejlesztések a lakosok által panaszolt szaghatást is mérsékelni fogják, de a szennyvíztelepen a fúvógépházat is távolabb helyezték, hogy a zaj is kisebb legyen. Elhangzott, összességében a fejlesztés minden elemében úgy gondolkodtak, hogy a lehetőségekhez képest a Körös-toroki üdülőtelepen nyaralók észre se vegyék, hogy a közelben egy szennyvíztelep dolgozik.

A kivitelezést 2020 decemberében zárják le, a próbaüzem pedig idén júniusban kezdődik, de már ekkor is ugyanolyan hatásfokú tisztítás folyik majd a telepen, mint a későbbi teljes munkamenet során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában