Kitüntették Szabó Gábort, a szegedi egyetem volt rektorát, az ELI vezetőjét

2020.03.25. 14:01

30 milliárd forintból épül fel a tudományos park

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta Szabó Gábor fizikus, az Akadémia rendes tagja, az SZTE egyetemi tanára és volt rektora. 2020 januárjától ő irányítja az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot, amelynek Szegedre „hozásában” is meghatározó szerepe volt.

Kovács András

Szabó Gábor: Igyekeztünk minimalizálni a járvány hatását.

Fotó: Török János

Szabó Gábor az ELI élére történő kinevezésekor azt nyilatkozta, folyik a lézerrendszerek beüzemelése, 2022-re minden a helyén lehet. – A következő 4-5 hónapban előfordulhatnak csúszások a világjárvány miatt, de ez uniós projekt, a határidőt tartani kell. Nem látok műszaki akadályt, és ami még nincs a helyén, azt tudjuk, hogy miért – mondta lapunknak.

Szegedi lézer könnyítheti meg az atomhulladék kezelését, az eljárás már évtizedek óta ismert, ám a gyakorlati alkalmazást szinte lehetetlenné teszi, hogy az ehhez szükséges neutron csak nukleáris reaktorokban vagy gyorsítókban állítható elő. – A kulcskérdés, hogy kifejleszthető-e egy lényegesen olcsóbb, egyszerűen kezelhető neutronforrás, ez a mi feladatunk itt Szegeden – fogalmazott a professzor.

Neutronforrás

– Óriási költség a hulladék biztonságos szállítása, ami hatékonyságromboló és nem lehet méregdrága gyorsítót építeni minden radioaktív temető mellé – magyarázta, hozzátéve, a projekt számukra a neutronforrás fejlesztése. Az ELI-ben nem találkoznak használt radioaktív fűtőelemekkel, erre nincsenek, és nem is lesznek felkészítve.

Szabó Gábor a lézerközpont mellett továbbra is felel az ELI mellett felépítendő tudományos parkért. – A rektor úr azt mondta, úgyis sokat leszek a környéken, akkor már tartsam rajta a szemem azon is. A tréfát félretéve, valóban össze tudom kötni, látom, mi van az ELI-ben, és tudom, mi készül a parkban. A cél az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsuk ki az egyetemmel – hangsúlyozta, hozzátéve, a tudományos nagyberendezéseket máshol is egyetemi campusok környezetébe telepítik.

Szabó Gábor: tartani kell a határidőt az ELI-nél. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Tudományos park

A „Science Park Szeged” kialakításának várható költsége meghaladja a 30 milliárd forintot, a 80 hektáros terület nagy részén már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés. Az SZTE műszaki képzéseihez kapcsolódó gyakorlati oktatás jelentős része is itt kap majd helyet, és ahogy korábban nyilatkozta, 5-6 ezer nagy hozzáadott értékű munkahely is létrejöhet.

– Ezt a számot nem csak úgy kitaláltuk. Ha itt a lágymányosi infopark épülne fel, az 12 ezer, ha egy sima ipari park, az 2 ezer munkahelyet jelentene. A mi koncepciónk a kettő keveréke, jó, ha vannak high-tech termelővállalatok, ugyanakkor azt sem akarjuk, hogy két-három nagyobb ipari üzem megtöltse azzal, hogy beköltözik – érvel a professzor.

Jobb az óvatosság

A beszélgetéshez a személyes találkozás mellett felajánlottam a telefont is, tekintettel a járványra. Az utóbbit választotta. – Miközben nem szabad túllihegni, mérlegelni kell az intézkedések által okozott gazdasági károkat, figyelni azért érdemes. A környezeti problémánál sem jó a drasztikus lépés. Árnyalni kell, ha nem muszáj, ne találkozgassanak az emberek, de például az áruforgalmat ne állítsuk le, mert adott esetben az is ember­életeket követelhet – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában