Több környékbeli városé is felkerül

2020.03.09. 15:15

A Parlament homlokzatára vésik fel Makó címerét

Felvésik a Parlament homlokzatára 120 másik városéval együtt Makó címerét – ezek az Országház épületéről annak felépítése óta hiányoztak. A munka nyáron fejeződik be.

Munkatársunktól

Makó címere a városháza homlokzatán.

Fotó: Szabó Imre

Az 1896-ban épült Kossuth té­­ri Országház homlokzatát je­­lenleg összesen 386 címer dí­­szíti. Az említett 120 címer azért hiányzott eddig, mert mint az Építészfórum című lap írja, a Parlament építése során az eredeti tervek szerint a 63 vármegyétől, valamint a törvényhatósági jogú és szabad királyi városoktól kérték be a saját faragott címereiket. Ezek közül viszont volt, ami nem ér­kezett meg időben, így egyes városoké – hogy üres helyek ne maradjanak a falon – kétszer is felkerült.

A hibát az 1960-as felújításá­val sem korrigálták, most vi­­szont az Országgyűlés Hivatalának kezdeményezésére a Steindl Imre Program részeként megteszik. A nemzeti összetartozás éve kapcsán ke­­­­­rült ismét előtérbe, hogy eb­­ben a szimbolikus dologban rendet kellene tenni. Csongrád megyéből egyébként nemcsak a Maros-parti város címerét pó­­tolják most, hanem Csongrádét, Hódmezővásárhelyét és Szentesét is. A munka várható­­an június 4-én fejeződik be.

A régi-új címer kerül fel

A jelenleg használatos makói címer motívumai egészen a középkorig nyúlnak vissza, éppen ezért nagyon hasonlít a régire. A szocialista időszak hagy­mát és vörös csillagot megjelenítő címerét 1989-ben váltották le: akkor kérték fel Szekeres István makói születésű grafikusművészt, hogy tervezzen újat. Kutatásokat végzett, és visszatérve a legrégibb motívumokhoz a két galambot hollóra és darura cserélte, a cövekeket pedig abroncskorona váltotta fel. A képviselő-testület 1990. február 9-én tette ezt hivatalossá. Látható a városháza timpanonján, de odabent is, a Makói triptichon című Szekeres-festmény középső darabjaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában