A házirend most is érvényes

2020.03.25. 08:12

Nem jó védekezés, ha nem visszük le a szemetet

Most azzal tehetünk legtöbbet, hogy nem járkálunk ki feleslegesen az otthonunkból, mégis saját és környezetünk higiéniája érdekében a rendszeres szemétürítés és a lakóházak közös tereinek tisztán tartása is legalább ennyire fontos.

delmagyar.hu

Fotó: Török János

Olvasónk azzal a panasszal keresett meg minket, hogy egyik szegedi társasházában olyannyira eluralkodott a koronavírustól való félelem, hogy a lakók már a szemetet sem merik levinni a konténerekhez. Inkább a folyosón hagyják – összecsomagolva az újrahasznosítható hulladékkal – arra várva, hogy a szelektív hulladék összeszedésével megbízott lakó majd elviszi azt. Lakásunk és a kuka között megtett kör azonban jóval veszélytelenebb attól, minthogy a lépcsőházban hagyjuk erjedni a kommunális hulladékot.

A zárt térben tárolt hulladék is jócskán lehet fertőzésveszélyes. A szemét összetételétől függően mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok szaporodhatnak el benne. És itt nem feltétlenül a koronavírusról beszélünk. A lebomló szervesanyag kellemetlen szaggal is jár, amely igencsak megkeserítheti az ott élők mindennapjait. Akár a rágcsálók is megjelenhetnek.

Saját és lakókörnyezetünk egészségének érdekében megfelelően kell kezelnünk a kommunális hulladékot, vagyis azt az előírások szerint becsomagolva ki kell dobnunk. Több hulladékkezelési társaság is arra kérte a lakosokat, hogy kizárólag lezárt zsákokban helyezzék el a szemetet, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. A szelektív hulladékgyűjtésről pedig most sem kellene megfeledkeznünk. A kommunális hulladék megfelelő elhelyezésről és a szelektívek válogatásról is bővebb tájékoztatást ad a Szegedi Hulladékkezelő Nonprofit Kft.

Nem kellene félnünk levinni a szemetet: kesztyűben, utána pedig kézmosással és az érintett felületek fertőtlenítésével meggátolhatjuk a kórokozók terjedését. A kommunális hulladék sokkal inkább jelent veszélyt az azt elszállító munkásokra, hiszen nagyon könnyen megfertőződhetnek, ha beteg személytől származó anyaggal érintkeznek. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy köszönettel tartozunk nekik, mivel ebben az időszakban is nap mint nap elviszik a szemetet, és tisztán tartják környezetünket.

A városi lakók többsége lakásokban él, így az említett probléma több helyen is előfordulhat. A járvány idején felelősségünk nemcsak az otthonmaradásban és a megfelelő távolságtartásban merül ki, hanem a közös lakóterek higiéniájának megtartásában is. És nem a szomszédtól kell elvárni, hogy levigye a szemetünket. Ez járványmentes időszakban is érvényes kellene, hogy legyen.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában