Nőnapi vezetői klub a kamarában

2020.03.12. 07:24

50 éves korig van férfitöbblet – a hölgyek közel 7 évvel tovább élnek

Nőkről, nőknek – az élet számos kérdéséről címmel várta az érdeklődőket szerdán a Csongrád megyei kamarában működő Női Vezetői Klub. Nőnapi adatcsokorral készült Takács Béláné, a KSH kommunikációs referense, míg Kiss Henriett életmentorral Novákné Halász Anna beszélgetett.

Kovács András

Fotó: Kuklis István

Kiderült, 9,8 millió ember él az országban, 100 férfira 109 nő jut és 6,6 évvel hosszabb életre számíthat egy tavaly született lány csecsemő, mint a fiú. Korábban ennél nagyobb volt a különbség. Megtudtuk, a fiatalabb korosztályban férfi többlet van, 100 lányra 106 fiú születése jut. 50 éves korra ez kiegyenlítődik, 80 fölött már majd háromszor annyi a nő, mint a férfi.

Termékenység

2010-ben csak alig több mint 35 ezer házasságot kötöttek, 2019-ben már 65 ezernél is többet, a tavalyi szám az elmúlt 30 év legmagasabb adata. A férfiak 33, a nők 30 éves korban kötnek először házasságot, ez megdöbbentően rövid idő alatt emelkedett 10 évet. Mára a nők is tanulnak és érvényesülni akarnak. Kiderült, kevés gyerek születik, az is későn, 1990-ben 23 évesen, ma 29 évesen vállalják első gyermeküket az anyák – 2015-ban az újszülöttek fel már házasságon kívül született, azóta ez javult.

Javult, de még mindig nagyon alacsony a termékenységi arányszám, ami akkor jó, ha 2 felett van, sajnos, ez utoljára a 70-es évek közepén sikerült. A Ratkó-gyermekek gyerekei léptek akkor szülőkorba. 2011-ben volt a mélypont, 1,3 alá csúsztunk, most az 1,5-hez közelítünk. Borsodban ez 1,8 feletti, Csongrád megye az alsó harmadban van.

Női foglalkozások

Ki hol dolgozik? A nők héttizede öt szektorban: a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban. Az oktatásban háromszor, az egészségügyben négyszer annyi nő dolgozik, mint férfi – az általános iskolai tanítók, tanárok 83 százaléka nő. Eközben az erősebbik nem az építőiparban „tarol”.

A második programpontban Kiss Henriett életmentorral, Autonőmia című könyve nyomán Novákné Halász Anna klubvezető beszélgetett. Mit jelent, hogy teremtsük meg nőként az autonómiánkat? Miért van ennek jelentősége az életünkben – ezekre a kérdésekre keresték a választ.

Segít a klub

A hagyományokhoz hűen, a nőnaphoz kapcsolódóan ezúttal is karitatív céllal rendezték meg a programot. A karácsonyi ajándékozás és a festés után, továbbra is a szegedi Vedres Utcai Óvodát támogatják, ahova sok hátrányos helyzetű gyermek jár. Ezúttal az intézmény hatalmas kertjének rendbetétele a cél, ahol madárbarát részt szeretnének kialakítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában