200 millió forint az eső ellen

2020.04.28. 11:16

Magyarcsanád nyerte a legtöbbet a makói járásba

A Makói járásban Magyarcsanád nyerte a legnagyobb összeget a megyei közgyűlés által szétosztott támogatási keretből: 200 millió forintot. A pénzből egy régi problémát oldanak meg: a falu esővíz-elvezetését.

Szabó Imre

– A szennyvízberuházás óta a belvízszint csökkent a faluban, így ez már annak ellenére sem olyan nagy gond, hogy vannak kifejezetten mélyen fekvő utcák – mondta a falu polgármestere, Farkas János, emlékeztetve arra: évekkel ezelőtt például az Ady, a Kossuth vagy a Termál utca kifejezetten erről volt híres. Ugyanakkor hozzátette: egy hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot – amilyen például tavaly nyáron elöntötte a makói Honvéd városrészt – nem tudna elvezetni a magyarcsanádi árokrendszer. Több évtizedes, elhanyagolt, néhol maguk a lakók temették be a csatornákat, tették tönkre az átereszeket.

Arról, hogy a falu benyújtott pályázata nyert, múlt pénteken kaptak hivatalos értesítést. A falu első embere azt reméli, ha­­marosan megkötik a támogatási szerződést is, majd kiírhatják a közbeszerzési eljárást. Komoly tervező munkára is szükség lesz a kivitelezés előtt – jegyezte meg.

A munka várhatóan az egész falut érinti, azaz mintegy 9 kilométernyi árkot. Kivéve a kifejezetten magasan fekvő területeket, ahol eddig sem voltak vízelvezető árkok, mert nincs ilyesmire szükség. Maga a felújítás a kotráson, mé­­lyítésen kívül az átereszek rendbe tételét is jelenti.

– A falu közmunkásai ugyan igyekeztek ezeket karban tartani, ám ez soha nem volt annyira szakszerű, mint amennyire lennie kellett volna – nyilatkozta Farkas.

A beruházásba remélhetőleg egy építkezés is bele fog férni. A falu kéthektáros ipari területét is szeretnék hozzákapcsolni a rendszerhez egy új, 150-200 méteres szakasszal.

– Itt egyelőre még nem te­lepedtek meg befektetők, de az egyik indok, ami miatt az érdeklődők végül mégsem vág­­tak ebbe, pont az volt, hogy megoldatlan az esővíz-elvezetés – tette hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában