Hagyományőrzésből és közösségépítés

2020.04.25. 19:44

Film a böllérnapokról

Homokháti Böllérnapok a közösségépítés jegyében címmel készített félórás kisfilmet a Móra-Net TV, a térség televíziója.

Arany T. János

Mórahalom 2020.04.24. Duka Félix készíti a 25 éves toros fesztívál videóját Képen: Fotó:Török János

Fotó: Török János

A homokháti települések egyik legősibb hagyománya a disznó­vágás, ami az egész család össze­­fogását igényelte, mivel a sertés házi feldolgozása nem könnyű feladat. A disznótor al­­kalmával mindenkinek megvolt a maga feladata, a tudás szülőről gyermekre szállt. A ma­­gyar gasztronómia legkedveltebb ételei mind elkészültek disznóvágáskor.

A disznótor, disznóvágás, vagy disznóölés a háznál ne­velt sertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora. Magyarországon rendszerint télen, a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a parasztháztartá­sok egyik legnépszerűbb tradíciója, amely manapság a vá­­rosi emberek számára vonzó turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált.

Duka Félix, a Móra-Net Tv főszerkesztője azt mondta, a közösségi összefogások erejét akarták bemutatni. Fotó: Török János

A magyar falusi népszoká­sok közül a legtöbb embert megmoz­gató egyik közösségi esemény volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb, és hogy a késztermék egy részét lefagyasztva, más részét sózással vagy füstöléssel tartósítva, hosszabb ideig eltarthassák.

Napjainkra a hagyományos technikák, az esemény közösségformáló jellege eltűnőben van. Ezt felismerve a térségben Mórahalom tartott először települési szinten disznóvágást, vagyis böllérnapot, ami a közösség erejének köszönhe­tően az egyik legsikeresebb ren­­dezvénye lett a városnak.

– Ott voltam 1995-ben, amikor Mórahalmon elkezdtük a böllérnapokat, ami az első volt az országban. Mi őrizzük a hagyományokat, és be is mutatjuk azokat – mondta Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere, nyugdíjas falugazdász és agrármérnök.

Az azóta térségi szintű eseménysorozatról, pályázati pénz­­ből, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület megbízásából, a" target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow"> Móra-Net TV kisfilmet készített, ami már a YouTube videómegosztón is megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában