Nem tudott eleget készíteni a domaszéki hentes és mészáros, Száraz Ferdinánd

2020.04.02. 14:05

Hetekkel húsvét előtt minden sonkája elkelt a mesternek

A húsvéti és úgy általában a jó sonka titka, hogy ki kell vele várni az időt – vélekedett Száraz Ferdinánd. A domaszéki okleveles hentes- és mészárosmester a koronavírus miatt már az ünnep előtt két héttel eladta minden sonkáját.

Arany T. János

Domaszék – 2020.04.01. A jó, és finom húsvéti sonka titka, a mester készlete már egy hete kiürült. A felcímkézett tételek már eladva. Képen: Száraz Ferdinánd okleveles hentes- és mészárosmester. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Jaj, miért most jöttök! – fogadott minket sajnálkozva tegnap délelőtt Domaszéken Száraz Ferdinánd okleveles hentes- és mészárosmester, mert mint mondta, hétfőn volt egy hete, hogy elővételben az összes húsvétra szánt son­káját eladta. Így azt a klasszikus fényképet, amikor a mester ki­kukkant a kamrában lógó sonkák rengetege között, most nem tudtuk elkészíteni.

A felcímkézett tételek már eladva – mutatja Száraz Ferdinánd, okleveles hentes- és mészárosmester. Fotó: Karnok Csaba

Szellősen a finomságok

– Háromszáz forinttal olcsóbban adtam, mint amikor legutóbb itt voltatok, két éve. Én nem nyerészkedésből csinálom, így nem csoda, hogy ebben a helyzetben minden sonkát el tudtam adni már hetekkel húsvét előtt – utalt a koronavírus miatt kialakult felvásárlási lázra a hentesmester, akinek kamrájában valóban elég szellősen lógott a különböző húsvéti finomságból.

Mindnek van gazdája

– Jöttek, nagyon sokan már jóval húsvét előtt. A boltosok tízesével vitték, ami itt maradt, fel van címkézve, mindnek van gazdája, ki vannak fizetve, csak nem akarták ilyen korán hazavinni a panelba – mutatta a parasztsonkákat, a szívsonkát és a kötözötteket Ferdinánd. A mester elárulta, a jó sonka titka csak annyi, hogy ki kell várni az időt.

Rozsdamentes fateknő

Száraz Ferdinándtól megtudtuk, tíz kiló sonkát négy hétig tart sóban. Két hét után újrasózza és megfordítja a terméket, mint fogalmazott, erre a célra a legjobb a rozsdamentes fateknő. Ezután langyos vízben leöblíti, majd az egynapos szikkasztás után következik a kétnapos hidegfüstölés bükk- vagy akácfán.

– Nem lesz olyan szép piros, mint az áruházi, mert nincs benne nitrit, ami a beledet is szétmarja – tette hozzá a mester, aki 1972-ben kezdte a szakmát.

 

Nem számítanak visszaesésre

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás az MTI-nek elmondta, a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés. A koronavírussal kapcsolatban az elnök megjegyezte, az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok attól tartanak, hogy a járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan, de folyamatosan emelkedett a gyors érlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában