2020.04.02. 14:05
Hetekkel húsvét előtt minden sonkája elkelt a mesternek
A húsvéti és úgy általában a jó sonka titka, hogy ki kell vele várni az időt – vélekedett Száraz Ferdinánd. A domaszéki okleveles hentes- és mészárosmester a koronavírus miatt már az ünnep előtt két héttel eladta minden sonkáját.
Domaszék – 2020.04.01. A jó, és finom húsvéti sonka titka, a mester készlete már egy hete kiürült. A felcímkézett tételek már eladva. Képen: Száraz Ferdinánd okleveles hentes- és mészárosmester. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba
– Jaj, miért most jöttök! – fogadott minket sajnálkozva tegnap délelőtt Domaszéken Száraz Ferdinánd okleveles hentes- és mészárosmester, mert mint mondta, hétfőn volt egy hete, hogy elővételben az összes húsvétra szánt sonkáját eladta. Így azt a klasszikus fényképet, amikor a mester kikukkant a kamrában lógó sonkák rengetege között, most nem tudtuk elkészíteni.
Szellősen a finomságok
– Háromszáz forinttal olcsóbban adtam, mint amikor legutóbb itt voltatok, két éve. Én nem nyerészkedésből csinálom, így nem csoda, hogy ebben a helyzetben minden sonkát el tudtam adni már hetekkel húsvét előtt – utalt a koronavírus miatt kialakult felvásárlási lázra a hentesmester, akinek kamrájában valóban elég szellősen lógott a különböző húsvéti finomságból.
Mindnek van gazdája
– Jöttek, nagyon sokan már jóval húsvét előtt. A boltosok tízesével vitték, ami itt maradt, fel van címkézve, mindnek van gazdája, ki vannak fizetve, csak nem akarták ilyen korán hazavinni a panelba – mutatta a parasztsonkákat, a szívsonkát és a kötözötteket Ferdinánd. A mester elárulta, a jó sonka titka csak annyi, hogy ki kell várni az időt.
Rozsdamentes fateknő
Száraz Ferdinándtól megtudtuk, tíz kiló sonkát négy hétig tart sóban. Két hét után újrasózza és megfordítja a terméket, mint fogalmazott, erre a célra a legjobb a rozsdamentes fateknő. Ezután langyos vízben leöblíti, majd az egynapos szikkasztás után következik a kétnapos hidegfüstölés bükk- vagy akácfán.
– Nem lesz olyan szép piros, mint az áruházi, mert nincs benne nitrit, ami a beledet is szétmarja – tette hozzá a mester, aki 1972-ben kezdte a szakmát.
Nem számítanak visszaesésre
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás az MTI-nek elmondta, a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés. A koronavírussal kapcsolatban az elnök megjegyezte, az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok attól tartanak, hogy a járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan, de folyamatosan emelkedett a gyors érlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.