A vadászokra egész évben feladatot ró a sakálok, rókák gyérítése

2020.04.20. 16:30

Küzdenek a dúvadakkal

Egész évben gyérítik a kártékony fajokat a vadászok, tavasszal azonban különösen fontos, hogy a hasznos vadak ivadékai ne váljanak ezek áldozatává. Régen a róka volt a fő ellenség, mostanra azonban a sakál okozza a legnagyobb károkat.

T. K.

20200402 Deszk A település határában, az egyik kiserdőben megfogta a hattyúnyak csapda a rókát. A dúvad irtása ki van adva a vadásztársaságoknak. Képen: döglött róka Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

A köznyelvben dúvadként emlegetik, a szakemberek azonban jobban szeretik kártékony fajoknak hívni azon állatok összességét, amelyeket egész évben lehet, sőt előírt mennyiségben kell is vadászni. Olyan fajokról van szó, amelyek a háziállatokat és a hasznos vadat pusztítják, nagy számuk miatt pedig komoly károkat tudnak okozni az állományban.

– Ide tartozik a borz, szarka, szajkó és a dolmányos varjú, va­­lamint a két legelterjedtebb ra­­gadozó, a róka és a sakál – mondta el Szél István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Vadászati Hatóságának szakügyintézője. – Tavasszal, az ivadéknevelés időszakában ezek különösen nagy károkat tudnak okozni. Egyrészt saját maguk részére is a szokásosnál többet vadásznak, hogy kicsinyeiket is tudják etetni, másrészt a zsákmányaik, amelyek most el vannak foglalva a párválasztással, így kevésbé óvatosak, illetve utódaik is könnyű prédát jelentenek számukra.

A dúvadak ilyenkor gyakrabban felbukkannak lakott területek környékén is. A va­dászok itt elsősorban csapdá­zással tudnak védekezni. Ezek egy része élve fogja meg az állatot, ezek így nem jelentenek semmiféle veszélyt más állatokra sem. Az úgynevezett hattyúnyakcsapda viszont igen. Ezek elhelyezéséhez a földtulajdonos hozzájárulása szükséges, figyelemfelhívó jelzést azonban a jogszabály nem tesz kötelezővé. – Előfordul, hogy kutyasétáltatókkal emiatt akadnak problémáink, de ha ilyen jellegű baleset történik, az azt jelenti, hogy a gazda sem tartotta be a szabályokat. Mivel a vadállomány állami tu­­lajdon, nemzeti kincs, a vad­gazdálkodási területet nem le­­het zavarni, vagyis a kutya csak pórázon közlekedhetne ott – hívta fel a figyelmet a szak­ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában