Meglepetéskoncertet szerveztek az idősotthon lakóinak

2020.05.21. 16:56

Egy heti gyógyszerrel ér fel a muzsika hangja

A hódmezővásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthona lakói nem is sejtették, hogy milyen öröm vár rájuk csütörtökön délelőtt. Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész örvendeztette meg őket egy koncerttel. A zenészek az udvaron muzsikáltak, a hallgatóság pedig az épületben ült, maszkban, betartva az előírt távolságot.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Két hete készülünk a meglepetésre. Akkor hívtam fel Zoltán Péter klarinétművészt. A vásárhelyi művészekkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Több újévi koncerttel is meglepték már idős lakóinkat – mondta Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatója.

Testnek és léleknek

– Két és fél hónapja tart a zárlat, a látogatási tilalom. Nehéz időszak ez otthonunk lakóinak. Arra gondoltam, hogy egy kihangosított koncert biztosan nagy örömöt jelentene a gondozottjainknak. A tapasztalatunk az, hogy egy-egy zenés műsor szinte egy heti gyógyszerrel ér fel. Olyan testi, lelki változást hoz, ami semmi mással nem pótolható – hangsúlyozta Bálint Gabriella.

A koncertet a nem ágyhoz kötött lakók, mintegy 70-en hallgatták meg. A kihangosítás révén azonban azok is élvezhették, akik állapotuk miatt ágyban fekszenek.

Magyaros és vidám darabok

– Visszajáró fellépők vagyunk itt, az otthonban. Az idősek ebben az időszakban a szokásosnál is jobban elszigetelődtek. Sokkal kevesebb élmény, öröm éri őket. Koncertünkkel szeretnénk mosolyt csalni az arcukra. Magyaros, vidám, táncos, pergős darabokat hoztunk – mondta a koncert előtt Zoltán Péter.

A művészek az udvaron adtak kihangosított koncertet. Az idősek az otthon földszinti előterében hallgatták a számukra kedves dallamokat. Fotó: Kovács Erika

Mindent megtettek a vírus ellen

A vásárhelyi idősek otthonában nem volt egy Covid-19 fertőzött sem.

– Megfeszített munkával értük el, hogy egyetlen lakónk és dolgozónk sem fertőződött meg. A higiénés szabályokon szigorítottunk. Kezdetekben mindkét otthonunkban óránkénti fertőtlenítést végeztünk. Március második felétől virocidos beléptetést is bevezettünk. A lakók szobáit ózongenerátorral fertőtlenítjük. Támogatás segítségével orvosi germicid lámpával is rendelkezünk, amit a betegszobák csírátlanítására használunk. A dolgozók számára hátul külön bejáratot létesítettünk. Köszönöm minden dolgozónk munkáját és a lakók együttműködését, türelmét – emelte ki Bálint Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában