A Magyar Vöröskereszt közleménye

2020.05.08. 15:30

Ma van a Vöröskereszt világnapja + videó

A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világszerte hagyományosan május 8-án ünneplik a Vöröskereszt világnapját. Ezen a napon van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja.

delmagyar.hu

Forrás: Magyar Vöröskereszt

Henry Dunant 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket az irányadó hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) szellemében.

– A Magyar Vöröskereszt fennállása alatt mindig elsőként igyekezett segíteni a veszélyhelyzetekben, a hatóságok mellett. Nincs ez másképp a koronavírus kapcsán sem, hiszen sokan közülünk a mai napon is munkával ünnepelnek: folyamatosan támogatjuk a nélkülözőket és az egészségügyi dolgozókat a járvány alatt. Ez a segítő szellemiség, most minden eddiginél fontosabb ahhoz, hogy folytassuk a harcot a koronavírus ellen és közben továbbra is biztosítsuk azokat a szolgálatásokat, melyek segítenek megőrizni az emberek biztonságát és egészségét. Bízunk benne, hogy hamarosan együtt ünnepelhetünk és lesz alkalmunk személyesen is köszönetet mondani mindazoknak, akik most is azon fáradoznak, hogy a járvány hatásait enyhítsék – hangsúlyozta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Fotó: Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt a hazai karitatív szervezetek közül elsőként, január 30. óta lát el feladatokat a koronavírus járvány kapcsán. A betegség hazai megjelenése előtt óvintézkedések és tájékoztató anyagok megosztásával készítettük fel a lakosságot, a veszélyhelyzet kihirdetése óta pedig folyamatosan segítjük élelmiszer és tisztasági csomagokkal a nélkülözőket, valamint támogatjuk egyes egészségügyi intézmények és az Országos Mentőszolgálat munkáját. A koronavírus járványhoz köthető tevékenységeinkkel eddig csaknem 100.000 embert értünk el az elmúlt másfél hónapban, mialatt biztonságos formában továbbra is üzemeltetjük a szociális intézményeinket és véradók toborzásával dolgozunk együtt az Országos Vérellátó Szolgálattal.

Az egyes nemzeti társaságokat tömörítő a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének globális kampánya is a köszönetnyilvánításra helyezi a hangsúlyt. A #TapsoljTovább kezdeményezésben tapssal köszönik meg a mozgalom azon tagjainak munkáját, akik a világjárvány ellen küzdenek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában