Helyi közélet

2020.05.17. 17:00

Online receptet is adhat az állatorvos

H. E.

Szeged – 2020.05.15. Állatorvosok is írhatnak e-receptet, az eredetit beszkennelt digitális formában küldhetik a patikába. Képen: Szőke István állatorvos. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A veszélyhelyzet ideje alatt engedélyezi az állatorvosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy a vényeket elektronikus úton küldjék el az állattartóknak. Az intézkedéstől azt várják, hogy könnyebbé válik az állatok gyógyszerrel való ellátása.

– Azokban az esetekben segít ez, amikor olyan gyógyszert kell felírni, amelyet folyamatosan kell adni a kisállatnak. Például szívbeteg, vagy pajzsmirigy­betegségben szenvedő kutyák, macskák kapnak állandó gyógyszert. Az én páciensem közül ezt még nem vette igénybe senki, ám nem régóta van ez a lehetőség – magyarázta Szőke István állatorvos. Azt is hozzátette, ez nem azonos az e-recepttel, nem töltik fel felhőbe. Rendes hagyományos vényt írnak, amelyet beszkennelnek, elküldik az állattartó e-mail-címére, ő kinyomtatja és így viszi a patikába. A felírt készítmény kiváltásához az is elég, ha a gazda a gyógyszertárban az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott receptet bemutatja. A vényt a patikának elektronikus vagy papíralapon öt évig kell megőriznie.

Az állatorvostól azt is megtudtuk, a rendelkezés az antibiotikumokra nem vonatkozik, ilyen esetben muszáj bemenni a rendelőbe a kisállattal, ők folyamatosan dolgoznak maszkban és kesztyűben. Fontos, hogy vényköteles készítményt még járványhelyzetben is tilos recept nélkül kiadni, ennek megsértése súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít. Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában