Ugyanúgy folytatódik az oktatás, csak új helyen

2020.06.27. 19:45

A Krúdyba olvadt a Hansági-iskola

Nem zárják be a Hansági Ferenc Szakképző Iskolát, az a Krúdy Gyula Szakközépiskola intézményegységeként működik tovább. A 180 hanságis diák eddigi megszokott tanáraikkal folytathatja tanulmányait szeptembertől, csak éppen másik épületben.

Hajó Edina

Molnár Zoltán, a Krúdy igazgatója tárt karokkal várja a hanságis diákokat. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fotó: Frank Yvette

– Nincs szó iskolabezárásról, intézményegységként tovább működik az iskola. A Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Szakképző Iskoláját szep­­tember 1-től integráljuk a Krúdy Gyula Kereskedelmi, Ven­­déglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába, egy székhelyen működnek tovább – mondta lapunknak Erdélyi Margit an­­nak kapcsán, hogy felröppent a hír, hogy bezárják a Hansá­git.

Molnár Zoltán, a Krúdy igazgatója tárt karokkal várja a hanságis diákokat. FOTÓ: FRANK YVETTE

Ez az átszervezés nem jár osztályösszevonásokkal, minden tanár és technikai dolgozó állása megmarad. A centrum fő­­igazgatója hangsúlyozta, min­­den pedagógus, aki határozatlan idejű szerződéssel volt foglalkoztatva a Hanságiban, és továbbra is az SZSZC-ben sze­­retne dolgozni, annak van helye az intézményben. Összesen két tanár nem folytatja a munkáját, egyikük betegség, másikuk külföldi tartózkodás miatt.

A katasztrófavédelem zárta le az épületet

A Hansági Ferenc Oktatási Ala­­pítványt 1991-ben Szeged is­­­mert vendéglátós szakembe­rei hozták létre: többirányú szakképesítéssel, idegennyelv-­ismerettel rendelkező, a vendéglátás és idegenforgalom te­­rületén színvonalas és korszerű szaktudással bíró tanulók képzésére létesült az iskola. Az intézményt három éve már a Szegedi Szakképzési Centrum működtette.

– A döntés elsődleges oka, hogy a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány tulajdonában lévő iskola székhelyépüle­tének C részét a katasztrófavé­delem lezárta, ott szakmai ok­­tatás nem valósulhat meg. A működtetéséhez igénybe vett ingatlan és ingóságok használati joga bizonytalanná vált, és közös megállapodással csak augusztus végéig biztosított, ezért integrálódik a két iskola – magyarázta Erdélyi Margit.

A diákok eddigi tanáraikkal együtt folytatják

A főigazgató kifejtette, a Han­­sági és a Krúdy vezetése közösen dolgozik azon, hogy a szak­­mai értékek és tudás egyesítésével egy még jobb iskolát hozzanak létre, a pedagógiai szempontból is értékes intézmények tanárai és diákjai is profitáljanak a változásokból. A Hanságiban jelenleg 180 di­­ák tanul, mindegyiküknek van helye a Krúdy-iskolában, a tanulók az eddig megismert pedagógusokkal készülhetnek tovább a választott szakképzettség megszerzésére. Ugyanúgy indul számukra a tanév szeptembertől, mint minden év­­ben, csak másik iskolában.

A Gemma mehet a helyére

A Hansági vezetése különböző, intézményi és intézményegységi szinten is integrálódik a Krúdy-iskola vezetésébe, így biztosítva a már megszokott vezetői működési környezetet. Azt is megtudtuk, a fejleményekről online alkalmazotti ér­­tekezleten még április 24-én tájékoztatták az érintett közösségeket, a szülőket és diákokat pedig levélben május 4-én. A Hansági Kenyérgyári úton lévő épületét információnk szerint a fogyatékossággal élő gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó intézmény, a Gemma fejlesztő központ bérli majd, ugyanis ők kinőtték jelenlegi helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában