Pályázati forrásból és önerőből valósítják meg a fejlesztési programot

2020.06.22. 11:00

Gyorsabb lesz a rákgyógyítás

Egy félautomata, sok hibával dolgozó rendszert cserélnek le egy új, automatikus programra. A rákkezelés hatékonyságát növelő fejlesztésre 2,6 millió euró támogatást nyert az egyetem és a GE Healthcare Magyarország Kft.

K. A. R.

Fotó: Bobkó Anna

Növelheti a sikeresen kezelt rákbetegek számát az a mesterséges intelligencián alapuló kontúrozó program, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikája és a GE Healthcare Magyarország Kft. dolgozik – derült ki az egyetem közleményéből. Az új módszerrel több óra helyett mindössze pár perc alatt el tudják végezni a besugárzáshoz szükséges kontúrozást.

Uniós támogatással fejlesztenek

A rákgyógyítás nemzetközi in­­­novációs prioritása a képi diagnosztikára és az onkológiai hatékonyság növelésére irányuló fejlesztés. Éppen ezért egy uniós pályázat is indult, amin 2,6 millió euró támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem és az említett cég. Ebből a forrásból és önerőből valósítják meg a fejlesztést, amelyben húsz hallgató is részt vesz. Nemcsak programot hoznak létre, hanem egy direkt besugárzástervezésre alkalmas, MR kompatibilis be­­tegimmobilizáció-eszközzel ellátott MR-készüléket és speciális MR mérési módszereket is fejlesztenek.

A régi rendszer nagy hibákkal dolgozik

Hideghéty Katalin, az Onkoterápiás Klinika egyetemi do­­cense elmondta, a jelenlegi gyakorlat szerint az adott testrészletet szeletenként fölépítő CT-diagnosztika képek minden egyes „szeletén” az onko-radiológus manuálisan, egyenként rajzolja be a daganat, az erek, a csontok, a nyirokrégiók és a szervek körvonalát. Hozzátette, ugyan rendelkezésre áll a tervező rendszerekben általános anatómiai hátterű félautomatikus program, de ez az egyéni anatómiai eltérések miatt nagy hibákkal dolgozik, a kézzel történő javítása pedig sok időt vesz igénybe.

A korábbi több óra helyett az új programnak köszönhetően néhány perc alatt elvégzik majd a besugárzáshoz szükséges kontúrozást. Fotó: Bobkó Anna

Gyorsabb és hatékonyabb megoldás

A szakember hangsúlyozta, a most futó projekt ennél jóval gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínál, hiszen a szervekről alaposabb képet adó, MR-alapú felvételek alapján történik meg a megbízható pontosságú és rendkívül gyorsan működő automatikus széttagolás. Ennek köszönhetően több idő jut a kezelési koncepció finomítására.

Ősszel már tesztelhetik a programot

A 6-8 hétig tartó sugárkezelés alatt a betegek érdekében gyakrabban lehet majd MR képalkotó vizsgálatot, újratervezést végezni a változások követése és a besugárzási terv adaptálása céljából. Várhatóan nyár végére készül el a fejlesztés, ezután pedig konkrét betegadatokon is tesztelhetik a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában