Ingyenes informatikai program biztosítja majd a térképvázlatot

2020.07.07. 10:59

Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont

A múlt héten az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös földtulajdon felszámolását segítő új jogszabályt. Az agrárminiszter szerint ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer és az optimális birtokszerkezet felé.

K. A.

A gazdaságos táblaméret minden gazdának érdeke (illusztráció).

Fotó: Török János

– Az osztatlan közös földtulajdon vitathatatlanul a magyar agrárium fejlődésének egyik legnagyobb gátja – hangsúlyozta Nagy István, hozzátéve, Magyarországon a 2019. év végi adatok szerint mintegy 2 millió 400 ezer hektáron 1 millió 60 ezer darab földrészlet áll osztatlan közös tulajdonban. Ezeken a területeken a valódi tulajdonosi szemlélet csak nagyon nehezen valósulhat meg, visszafogottabbak a fejlesztések, emellett csökkentett értékkel vehetik számításba a területet banki hitel fedezeteként.

A megosztás egyezségen alapul

Az elfogadott törvény jelentő­sen egyszerűsíti a korábbi hosszadalmas és nehézkes, va­lamint az állam számára költséges megosztási eljárásokat, helyettük gyors, egyszerű, a tulajdonosi szándékra épülő rendszert vezet be. A megosztás a tulajdonostársak egyezségén alapul, amelyhez a tulajdoni hányad alapján számított többségi döntésre van szükség. A jogszabály a kisebbségbe kerülők védelme érdekében olyan garanciákat tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy egyik tulajdonosnak se jusson a neki járó résznél kisebb ingatlan, kivéve, ha abba kifejezetten beleegyezik.

A gazdaságos táblaméret minden gazdának érdeke (illusztráció).
Fotó: Török János

Piaci ellenérték

Fontos, hogy a jogszabály alapján az új ingatlanoknak a rendeltetésszerű művelésre alkalmasnak kell lenniük, ezért a törvényben területi mi­­nimum értéket állapítottak meg, amelynél kisebb földrészletet nem lehet megosztással kialakítani. Az új földrészleteknek szőlő, kert, gyümölcsös és nádas művelési ág esetén minimum 3000 négyzetméter, szántó, rét, legelő, erdő és fásított terület művelési ág esetén legalább 1 hektár kell.

Zártkerti földnek minősülő ingatlan esetében pedig 1500 négyzetméter az alsó határ. Az ennél kisebb hányaddal rendelkezők számára az ő területüket „bekebelező” másik tulajdonostársnak meg kell fizetnie a föld értékbecslés szerinti piaci ellenértékét.

Nem hatósági eljárás

A tulajdonostársak bármelyike kezdeményezheti az egyezséget, a megosztás gyorsabbá válik, mert az osztatlan közös tulajdon megszüntetése nem hatósági eljárás részeként történik. A térképvázlatot sem szükséges földmérőnek el­­készíteni, az állam ugyanis az érintettek számára ehhez ingyenes informatikai programot biztosít. A törvény január 1-j-én lép hatályba, az állam addig is igyekszik értékesíteni a tulajdonában álló „zsebkendőnyi” területeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában