Öt hónap után ismét koncerteztek

2020.08.15. 08:02

Beethoven dallamai kapták a főszerepet a Dóm téren – Galéria

Pillanatok alatt kapkodták el a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékok ingyenes Ajándékkoncertjének jegyeit. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők a főpróbát is megnyitották a közönség előtt, mely tegnap este zajlott a Dóm téren. A Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyének repertoárját idén születésének jubileuma apropóján Beethoven örök érvényű dallamai adták.

Koós Kata

A Dóm téri Ajándékkoncert évről évre a legtöbb néző előtt játszott komolyzenei hangverseny hazánkban.

Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje immár 18 esztendeje elmaradhatatlan produkciója a Szegedi Szabadtéri Játékok repertoárjának. Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából idén a német zeneszerzőmester művei kapták a főszerepet az Ajándékkoncerten, melynek nyilvános főpróbája tegnap zajlott, bemutatóját ma tartják a Dóm téren.

Újra együtt

Gyüdi Sándor, a koncertet dirigáló karnagy, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, a zenészek évről évre fokozott örömmel várják a Dóm téri fellépést, ám idén a szokásosnál is nagyobb élvezettel készültek a produkcióra. A járványhelyzet miatti, márciusi kényszerleállást követően ugyanis a tegnapi volt az első alkalom, hogy teljes taglétszámmal muzsikálhattak együtt közönség előtt.

– A kamaraegyütteseink a szünet alatt is adtak minikoncerteket, ám nagyzenekari próbánk az Ajándékkoncert kapcsán volt először. Egy fájdalmas, ínséges időszak utáni újrakezdés volt számunkra az első próba. Megható volt látni a kollégáimon, hogy mennyire hiányzott nekik a közös zenélés élménye. Éppen ezért először rögvest élvezetből végigjátszottuk a szimfóniát, csak utána kezdtük részletekbe menően csiszolgatni a produkciót. Emellett a Dóm téri Ajándékkoncert Magyarországon az a komolyzenei hangverseny, melyet egyszerre a legtöbb ember hallgat élőben. Nincs koncertterem, amely ekkora lenne. Bár idén a járvány miatt nem a megszokott, négyezer fős nézőtér előtt muzsikáltunk, de az 1500 néző is óriási szám, csodálatos élmény számunkra – fejtette ki a karnagy.

A megunhatatlan klasszikus

Külön örömként említette, hogy a Beethoven-jubileum kapcsán a szimfonikusok repertoárjának egyik központi értéke kerülhet reflektorfénybe. Nézetei szerint a német mester örök érvényű népszerűségének titka dallamainak érzelemmel telítettségében keresendő.

– Darabjai a maguk stíluskorszakának, a bécsi klasszicizmusnak egy olyan betetőzései, melyekben a romantika bizonyos átfűtöttségét nyomon lehet követni. Érzelmileg is nagyon magával ragadja hallgatóságát – mondta.

Klasszikus koncertfelépítés

A klasszikus zeneszerző miatt a 19. században kialakult koncertmodell mellett döntött a karnagy. Nyitányként a Prométeusz teremtményei című művet hallhatta a közönség, mely Beethoven ritkábban játszott darabjai közé tartozik.

– Nem kockáztattuk, hogy zongoraversenyt játsszunk az időjárás változásainak kitett téren, így Beethoven egyetlen hegedűversenyére esett a választásom, melynek szólistája Kosztándi István, kiváló hegedűművész, az első koncertmesterünk, akivel mindig öröm együtt játszani. A szimfónia kiválasztása tekintetében pedig az elsődleges szempontom az volt, hogy a koncert szabadtéri. Ha nem is lombok között, de a gyönyörű, csillagos ég alatt játszódik. A VI. szimfóniának pedig nem véletlenül Pastorale a ragadványneve, mert a természettel kapcsolatos érzéseket jeleníti meg e darab. Ezért éreztem e szimfóniát a legideálisabb választásnak – fejtette ki Gyüdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában