Helyi közélet

2020.08.31. 09:23

Káposztás, csülkös bab és óriástorta – Galéria

A Kübecker Manufaktur harmadik születésnapját ünnepelték szombaton és vasárnap Kübekházán.

Tóth A. Péter

Kübekháza – 2020.08.30. Születésnapját ünnepli a Kübecker Manufaktur - családi piknik a község főterén. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A helyi vállalkozás minőségi bonbonokkal, kézzel készült kekszekkel, friss desszertekkel, süteményekkel népszerűsíti a községet immár harmadik éve. A falu lakói által épített vendéglátóhelyen minden helyben készül, és mivel nonprofit módon működik, jóval a piaci ár alatt lehet beszerezni a finomságokat.

Szombaton kora este születésnapi utcabált rendeztek a község központjában, majd este bagolykeresés és zseblámpás futóverseny szerepelt a programok között. Vasárnap délután tovább folytatódtak a vidám születésnapi programok. Magda Nikolett énekelt ismert slágereket, majd a Zombor Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget. A kübekháziak a születésnapi zsúron mindenkit vendégül láttak egy helyi, finom ételkülönlegességgel, csülkös, babos káposztával.

– Ez egy tradicionális sváb étel, gersli, bab és füstölt káposzta összefőzve. A végén egy suhintást teszünk rá. Régen ez aratóétel volt, akkor több burgonyát tettek hozzá, a savanykás íz jólesett a nagy melegben – mondta a hódmezővásárhelyi Biacsi László, a szabad tűzi sütés-főzés mestere.

Sósra édes esik jól. Egy négyszáz szeletes, ízletes óriástorta elfogyasztásával zárták a hangulatos délutánt.

– Négy éve álmodtunk egy nagyot, három éve ez valóra vált. A manufaktúra több mint egy étterem, a falu kulturális motorja – mondta lapunknak Molnár Róbert polgármester.

– Három éve kezdtük, önerőből, összefogással. Hitel nélkül épült fel a Kübecker Manufaktúra, ami jelenleg 6-7 embernek ad munkát. Tizennyolc éve mondom, nem elég kistafírungozni az épületeket, közösséget kell építeni. Ezt csináljuk folyamatosan, és ez a csoda a mi életünk – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában