Helyi közélet

2020.08.10. 15:14

Kirakodóvásár volt Dorozsmán – Galéria

A koronavírus-világjárvány lecsengése óta tegnap rendeztek először kirakodóvásárt a dorozsmai piactéren. Aki autóval érkezett, annak az első nagy feladat a parkolás volt, megtörténhetett, hogy messziről kellett visszasétálni, mert minden hely foglalt volt a környéken.

Imre Péter

Széles volt a kínálat a dorozsmai kirakodóvásáron.

Fotó: KUKLIS ISTVÁN

A kiskundorozsmai piactér felé közeledve már sejtettük, nem lesz könnyű parkolót találni. A legkisebb utcákban, szabad zöldfelületeken is várakoztak autók, végül az egyik közeli söröző előtt horgonyozhattunk le, míg felfedeztük a vásárt, „cserébe” megittunk egy kávét.

Vírus után

A koronavírus-járvány lecsengése után először rendeztek kirakodóvásárt a dorozsmai piactéren.

– Már azt hittük, elmarad, többen az ismerőseim közül már teljesen lemondtak róla, hiszen a környékbeli, megyei településeken már többet is rendeztek – mondta Vincze Sándor, aki egy kis kézi kondigépet vásárolt. – Mindig talál az ember valamit, akkor is, ha nem keres, engem főként a szerszámok érdekelnek – fűzte hozzá.

Közeli vásárok

– Dorozsmán kívül a közeli vásárokba járok, például Kistelekre és Mórahalomra – mondta a szegedi Bunkóczi Gábor, aki már 50 éve gyűjt pénzérméket, és azokon kívül sok mindent kínált az arra sétálóknak az arab fejfedőn – fez, 1000 forintért adta volna, de az érdeklődőnek kicsi volt – keresztül könyveken, mikroszkópon és babákon át, különböző dísztárgyakat. – Azt vettem észre, a vírus miatt óvatosabbak az emberek, még mindig félnek – mondta el tapasztalatait. Dobrai József vásárolni érkezett a dorozsmai vásárba, nem céltudatosan, „mert amit nem keresek, azt találom meg”.

Aki kihagyta a vasárnapi kirakodóvásárt, sajnálhatja: a szokásos felhozatal, vagyis a cipő, ruha, gépek, konyhai eszközök, virágok, motorok és biciklik mellett ritkaságokat is láttunk, például egy Zsolnay-kerámiával díszített minikönyvet, ami a híres pécsi gyár történetét tárgyalja. Gazdája 25 ezer forintot kért érte, a szinte muzeális Doxa zsebórának már meg sem mertük kérdezni az árát. A régi fényképezőgépek kollégám érdeklődősét keltették fel, lefotózta azokat.

Cuccok otthonról

– Nyugodtan fotózhatnak! Lopott holmi nincs közte, senki sem ismerhet rá a motyóra – mondta a nagy kalapos Tóth Imre. Elárulta, már legalább 20 éve vásározik, de nem rendszeresen, csak hébe-korba, és általában otthon feleslegesé vált tárgyakat kínál, a ruhától a gépekig, ezúttal például egy kovácsfúrót, illetve most a beteg édesanyjánál nem kellő dolgokat. Sokan nézelődtek, lángosért, kürtős kalácsért álltak sorba, de láthattuk, családi programnak is nagyszerű egy kis piaci, vásári séta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában