Pótolják majd a növényeket

2020.08.14. 07:35

Kivágták a fűzfasort a Holt-Maros partján – Galéria

Az utóbbi években nem volt ritka, hogy egy-egy fűz a Holt-Marosba borult nagyobb vihar után – most már erre nincs sok esély. 63 fát, döntően füzet, vágtak ki a holtág mentén. Olvasónk nem érti, miért gond, ha pár fa a mederbe dől. A Szegedi Vízmű Zrt.-től megtudtuk a választ.

Farkas Judit

Kivágtak több fűzfát a Holt-Maros parton. Fotó: Frank Yvette

Újszegedi olvasónk panaszol­­ta: kivágtak egy sor fűzfát a Holt-Maros partján, a víztorony és a Bérkert utca közötti szakaszon. A közelben lakók sérelme­zik, hogy tönkretették a természetközeli területet. A terület ke­­­zelője a Szegedi Vízmű Zrt., június 24-i közleményükben az olvasható: A vízmű megkezdte a mederbe dőlt fák eltávolítását, a part mentén a viharok által megrongált, veszélyesen megdőlt, sérült, illetve beteg, kiszáradt fák kivágását.

A szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája engedélyt adott a munkálatokra, ennek egyik feltétele a fák későbbi pótlása volt.

Nem mind dőlt a víz felé

Az utóbbi években többször előfordult, hogy méretes füzek borultak a vízbe. Olvasónk azon­­ban a csonkok alapján úgy látja, nem minden kivágott fa dőlt a Holt-Maros felé – és nem érti, miért baj, ha néhány fa be­­leesik a mederbe. Ha nem a sétányra dőlnek, nincs balesetveszély. A vízben pedig a teknősöknek nyújtanak élőhelyet.

Feltettük kérdéseinket a Szegedi Vízmű Zrt.-nek. Kiderült: a kivágott fák – 63 darab, döntően fűz – minimum 25-30 évesek vagy még idősebbek voltak. Számos közülük korhadt, beteg volt. Több alkalommal tartottak közös bejárást és egyeztetést a szegedi önkormányzattal és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, ezek során választották ki a vágásra érett fákat.

Berohad az iszap

– A kivágott fák közül sok vé­­szesen megdőlt, és a tavalyihoz hasonló nagy vihar esetén további fák vízbe dőlése volt várható. A fák vízbe kerülése és a parti fákról ősszel a vízbe hulló falevelek mederfenéken összegyűlése, majd berothadá­­sa a holtág eliszaposodásához, a foszfor és nitrogén megnövekedéséhez vezet. A tápanyag feldúsul, megnő az algaszám, elszaporodnak a fitoplanktonok, a gyökerező hínár és a mocsári növények, a Holt-Maroson döntően a vízitök – ma­­gyarázta el lapunknak Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

– A berothadt iszap a holtág vize oldottoxigén-szintjének csökkenését okozza, és egy meleg nyári napon bekövetkező hirtelen melegfrontbetörésnél a légnyomás csökkenése tovább csökkenti a víz oldott­oxigén-tartalmát. Ez okozta a tavalyi halpusztulást a kettes öblözetben – mondta a vezérigazgató a Délmagyarországnak. Hozzátéve: az iszap szintjének csökkentése érdekében egyfajta bioenzimmel, úgynevezett „iszapfaló baktériummal” kezelik a holtág kettes – a Fő fasor és a Bérkert utca közötti – öblözetét.

Mit akarunk a Holtággal?

– Mint a fentiekből látszik, ez nem pusztán bedőlt fák kérdése, hanem annál sokkal komplexebb dolog. A kérdés tulajdonképpen az, hogy mit akarunk a Holt-Marossal – fogalmazta meg Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A cél egy hosszú távon élhető, a rekreá­ciós, horgászati, szabadidős te­­vékenységet biztosító élettér fenntartása, vagy egy elmocsarasodott, berothadt, bűzölgő szúnyogtanya „kialakítása”?

A fentebb leírtak miatt a fákat nem közvetlenül a Holt-Maros partján, hanem Újszegeden, a környezetgazdálkodással és az önkormányzattal egyeztetett helyszíneken pótolják. A fák pótlására, kiválasztására és szakszerű elültetésére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, mint a szegedi fák kezelőjétől, kért ajánlatot a vízmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában