A résztvevők aktivitására épít a műhelymunka tematikája

2020.08.11. 10:02

Rocktörténeti tábort rendeznek Szegeden

Zenetörténeti beszélgetések és aktív örömzenélési lehetőség várja a Szegeden pénteken startoló rocktörténeti tábor résztvevőit. Pleskonics András élményműhelyének idei vezérfonalát a Wight-szigeti Rockfesztivál ötvenéves évfordulója adja

Munkatársunktól

Tizenkét évvel ezelőtt jutalomjátékként álmodta meg Pleskonics András, a szegedi zenei és egyetemi berkekben csak Plesiként közismert rocktörténeti előadó a nyári tábort, amelyen zenészbarátaival és tanítványaival osztja meg mindazt, amit zenei előadóként és játékmesterként a legjobban tud és legfontosabbnak tart. Másfél évtizede vezet ugyanis rocktörténeti előadás-sorozatot a Szegedi Tudományegyetemen, emellett zenetörténeti kurzust a Premier Művészeti Szakgimnáziumban. Az örömzenében, zenetörténeti ínyencségekben és játékos feladatokban gazdag műhelymunka péntektől vasárnapig zajlik majd az egykori MÁV-kollégiumban a Védőháló Egyesület szervezésében.

Legendás fesztivál

Az idei tábor tematikájának alapját az éppen ötven évvel ezelőtt lezajlott Wight-szigeti Rockfesztivál adja.

– Hatszázezer ember vett részt a fesztiválon. Jimi Hendrix az ottani koncertje után halt meg Londonban. Miles Davis a jazz szakma későbbi derékhadát egy színpadra összehordta, továbbá fellépett a The Doors, a Free, a Taste, a Procol Harum, a Moody Blues, a Jethro Tull – részletezte lelkesen.

„Impro-Krea”

A tábor résztvevői számára korántsem passzív hallgatásban telik majd a hosszú hétvége.

– A fesztiválból vetítgetek minden nap, majd közösen emléket idézünk, beszélgetünk, elemzünk, sőt bizonyos témákat rekonstruálunk is. A vezényszavunk: Impro-Krea, azaz improvizálunk majd az örömzenélések során, és kreálunk is a táncos, mozgásos gyakorlatokon keresztül. A zenélésből a nem zenész résztvevők is kivehetik majd a részüket, ugyanis óriási háztartási ütőhangszer-gyűjteményem van, amelyet a táborozók rendelkezésére bocsátok. Igazi élményszerző jutalomjáték lesz idén is – fejtette ki a főszervező.

Profi zenészek

Plesi elmondta, a táborban bemutatkozási lehetőséget kap több szegedi rock-, metál- és bluesformáció is. Résztvevő, profi zenészbarátai között említette mások mellett Bíró Jánost, Sallay Gergelyt és Kempf Attilát. A tábor kiemelt zenészvendége pedig Benkő Zsolt blues-gitáros, zeneszerző lesz, aki bluestörténeti előadással és közös zenéléssel készül a rocktörténeti műhelybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában