Tehetség és elszántság szükséges

2020.09.23. 16:07

Alsós gyerekek jelentkezését várják a szegedi balett tehetségműhelyben

Tehetségcentrumot alapított Szegeden a Magyar Táncművészeti Egyetem, ahol a fiatal balett-tehetségek Varga József, Merényi-díjas táncpedagógus iránymutatása mellett bontogathatják majd szárnyaikat, célirányosan készülve arra, hogy a fővárosi egyetemen folytassák majd tanulmányaikat. A képzésre az általános iskola alsó tagozatos diákjainak jelentkezését várják.

Koós Kata

Varga József, szegedi táncpedagógus számos növendéke nyert már felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiójába.

Fotó: Frank Yvette

Új oktatási programmal kezdte meg működését szeptemberben a Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiója, amelynek fő célja az egyetem felsőfokú előkészítő szakmai képzésének első évfolyamára történő felkészítés. Emellett a táncművészetre való érzékenyítés, az egészséges életmódra, valamint mozgásra nevelés, továbbá utánpótlás biztosítása a céljuk a magyar táncművészet számára – jelentette be sajtótájékoztató keretében Gáspár Emese, a Magyar Táncművészeti Egyetem képzésfejlesztési és innovációs rektorhelyettese szeptember 23-án a szegedi VargaBalett Táncműhelyben.

Vidéki tehetségcentrumok

A program keretében a táncművészeti egyetem elismert balettoktatók bevonásával vidéki tehetségcentrumokat hoz létre, elsőként Oroszlányban és Szegeden. A napfény városában a VargaBalett Táncműhely táncpedagógusának, Varga Józsefnek vezetésével zajlik majd az utánpótlás nevelés.

– Varga József egyetemünkön végzett táncpedagógus szakon. Kiváló pedagógus, aki szívügyének tekinti a táncművészetre nevelést és a tehetséggondozást. Lelkiismeretes munkájával 2018-ban elnyerte egyetemünk Merényi Zsuzsa-díját, ugyanis rengeteg, általa képzett és fejlesztett növendék érkezik intézményünkbe. Akik a kezei közül kerülnek ki, valóban felkészültek – méltatta a balettoktatót a rektorhelyettes.

Hozzátette, bár a fővárosi egyetem előkészítő stúdiójába történő jelentkezésnek nem feltétele az előképzettség, mégis nagy előnyt jelenthet. Főképp annak fényében, hogy a diákoknak az első hat képzési év során félévente rostavizsgát kell tenniük, ami ha nem sikerül, kiesnek a képzésből.

Varga József, szegedi táncpedagógus számos növendéke nyert már felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiójába.
Fotó: Frank Yvette

Alsósokat várnak

A szegedi felkészítő képzésre az általános iskola alsó tagozata korosztályának tagjait várják Szegedről és a környékbeli településekről. Fejlesztésük két korcsoportban történik majd. Az első és második osztályosok esetében a képességfejlesztés és a klasszikus balett alapgyakorlatait előkészítő gimnasztika kerül fókuszba, míg a harmadik és negyedik évfolyamosok esetében mindez kiegészül a klasszikus balett alapjainak elsajátításával az egyetem által kidolgozott tanmenet alapján, valamint a célirányos felkészítéssel az egyetem klasszikus balett tagozatára, ahol tízéves koruktól kilenc éven keresztül fejlesztik a növendékeket.

– Táncműhelyünk alap célkitűzései között szerepelt mindig is a tánc megszerettetésén túl a tehetségek felkutatása és gondozása. Nagyon várom a közös munkát, amellyel kapcsolatban bízom abban, hogy egy hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolattá érik majd – mondta Varga József.

A képzés hetente két alkalommal kilencven perces órák keretében zajlik majd a Moszkvai körúti táncműhelyben.

Felvételi rosta

Az előkészítő képzésre jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem és a VargaBalett Táncműhely honlapjáról letölthető jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezők közül egy október 3-ra tervezett felvételi rosta keretében választják majd ki azt a tervek szerint tizenöt tehetséges és elszánt gyereket, akik az előkészítő centrumban kezdhetik meg felkészülésüket a profi táncművészi hivatásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában