Helyi közélet

2020.09.17. 12:47

Lila szőnyeg a réteken

Gyönyörű látvány fogadja a Kakasszék és Székkutas között autózókat a 47-es főút mentén. A rétek, kaszálók néhány hete lila színben tündökölnek, hatalmas, egybefüggő területeken virágzik a magyar sóvirág.

Kovács Erika

Sóvirágos réten pihenget a közeli tanya tulajdonosának tehene.

Fotó: Kovács Erika

A sziki sóvirág (Limonium gmelinii) a szegfűvirágúak rendjébe, ezen belül az ólomgyökérfélék családjába tartozó faj. Csehországtól és Horvátországtól északkeletre Szibéria közepéig és a Hszincsiang-­Ujgur Autonóm Területig, délkeletre pedig Iránig található meg. Egyes arktiszi szigeteken is fellelhető – olvasható a Wikipédián.

Magyarországon elsősorban nálunk, a Tiszántúlon nyílik a jellegzetes késő nyári, kora őszi pusztai növény, ami szemet gyönyörködtető szépség.

Sóvirágos réten pihenget a közeli tanya tulajdonosának tehene.
Fotó: Kovács Erika

A sóvirág rendkívül szívós növény, jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat is. Bírja a szárazságot is. Augusztus második felétől virágzik, néhány napig még biztosan szépen pompázik.

Sok autóst láttunk megállni az elmúlt napokban, hogy szedjenek egy nagy csokorral a pusztaság lila csodájából A sóvirág ugyanis kiválóan és könnyen szárítható, így akár hónapokig is díszítheti a lakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában