Emlékkötet az író halálának 25. évfordulójára

2020.09.14. 19:09

Összefogással népszerűsítik Baka István életművét

Közös kötet megalkotásával tisztelegtek Baka István, Szegeden élt költő és műfordító emléke előtt barátai és tisztelői halálának idei, 25. évfordulója alkalmából.

Koós Kata

Szeged – 2020.09.14. Baka István emlékének szentelt könyv bemutatója a Somogyi könyvtárban. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A Baka István és Martin Heidegger találkozása a Molnár és a Tápai utca sarkán című kiadványt hétfőn mutatták be a nagyközönségnek a Somogyi-könyvtárban.

A rendezvény házigazdája és a könyv egyik ötletgazdája, Diósi István elmondta, régi adósságot igyekezett törleszteni a kötetet alkotó 15 szerző, akik írásaikban egy-egy Baka-költeményhez kapcsolódó élményeiket osztották meg. Az alkotók között akad zeneszerző, újságíró, irodalmár, költő, tanár és fotóművész is, akik úgy látják, Baka István életműve két és fél évtizeddel halála után sem foglalja el azt a helyet a köztudatban, melyet minősége és zsenialitása alapján megérdemelne.

– Ez a kötet az adósságaink törlesztéséről szól. Az adós pedig nem más, mint a magyar társadalom minden tagja. Érdeklődéssel vegyes csalódottsággal figyeltük azt a folyamatot, amely a költő életműve ismertségének terjedését írja le. Sokan nem voltunk elégedettek. Jómagam azt vártam, mikor jön el a pillanat, mikor a Baka-verseket felkészült irodalomtanárok mutatják be a középiskolákban.

Vártam, hogy Szeged városa mikor nevezi el Baka István lakótelepnek a városrészt, ahol lakott, mikor állít neki méltó szobrot. Vártam továbbá, hogy az irodalomkedvelő laikusok nagy tömege mikor ismeri meg ezt a párját ritkító életművet – fejtette ki Diósi István, majd hangsúlyozta: a szerzők által a „Baka-univerzum” népszerűsítését célzó küldetésnek ez a kötet korántsem egyetlen, sokkal inkább első állomásaként értelmezendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában