Hangok, amelyeket megtiltani nem lehet

2020.09.14. 15:45

Zajszennyezés: baba, kutya, kakas

Kutyaugatás, kukorékolás, gyereksírás – ezek is felmerültek, mint olvasóinkat idegesítő zajok. Birtokvédelmi eljárás kezdeményezhető az első két esetben, de a hangadást az állatnak megtiltani nem lehet.

Farkas Judit

Forrás: Pixabay / Illusztráció

Lapunk augusztus 22-ei számában jelent meg a háztartási zajkeltéssel foglalkozó cikkünk, amire nagyon sok olvasói reakció érkezett. Kommentelőink írtak „buliházról”, hangos zenéről – ez esetben a rendőrséget lehet hívni.

Szabálysértés esetén az eljáró rendőr élhet figyelmeztetéssel, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Az állampolgárok a rendőrség tapasztalatai szerint együttműködőek.

A kutyának az ugatást, a kakasnak a kukorékolást megtiltani nem lehet.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Volt, aki arra panaszkodott: szomszédja megfogta, megfőzte a kakasát, mert idegesítette a kukorékolása. Vidéken élnek.

Szegedi olvasónk, Börcsök Sándor a kutyaugatás kapcsán jelezte: akár egy pincsi is zavaró lehet, ha kizárják például „sétálni” az erkélyre. A szegedi önkormányzat sajtóosztályától kértünk útmutatást: mit tehet az, akit a kutya, a kakas hangja zavar? Megtudtuk: ez a típusú bejelentés a jegyző hatáskörébe tartozik. Amennyiben a kutyaugatás a nem megfelelő tartás következménye, az állatvédelmi hatósági eljárást alapozhat meg. Ha az ebtartás az állatvédelmi és állategészségügyi szabályoknak megfelel, az ugatás mégis zavarja a környező lakóközösséget, felmerül a birtokvédelem lehetősége, de a jegyző birtokvédelmi eljárásban az állattartást nem tilthatja meg.

Mivel a zavaró hanghatás a kutya vagy a kakas természetes viselkedéséből adódik, az állatokat nem lehet az ugatástól, kukorékolástól eltiltani. A gazdát sem lehet arra kötelezni, hogy állata ne ugasson/kukorékoljon. A jegyzői döntés végkövetkeztetése ilyen esetben annyi lehetne, hogy az állattartónak „úgy kell tartania állatát, hogy azzal a lakóközösség életét szükségtelenül ne zavarja”. Egy ilyen előírás végrehajtása önkéntes teljesítés hiányában gyakorlatilag lehetetlen. A környező lakók bírósághoz is fordulhatnak.

A legmeglepőbb felvetés a csecsemősírás volt. Megkérdeztük: lehet valakit azért feljelenteni, mert sokat sír a gyereke? Csendháborítás miatt szabálysértési eljárás a rendőrségnél kezdeményezhető, ám valószínűtlen annak megállapítása, hogy a csecsemő sírása indokolatlan zajkeltésnek minősül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában