Tartanak a szomszédos üzemtől

2020.10.19. 07:48

Felháborodtak az alsóvárosiak, fémfeldolgozó épül a házaik közé

Attól tartanak a Vadkerti tér közelében élők, hogy jelentősen romlik majd az életminőségük, és az ingatlanjaik értéke is csökken, ha megépül a GLB Kft. üzeme a volt kertészet helyén. Az alsóvárosiak három műszakos lakatosüzemről tudnak, míg a cégvezető ezt cáfolja, fémfeldolgozó lesz más beosztással.

Kiss Anna

Szeged, 20201016. Hiába tiltakoznak a lakók, mégis betelepíti a lakatosüzemét a jura parkból Alsóvárosra a GLB Kft. Képen: elkezdõdött az építkezés. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Sokáig azt gondolták az alsóvárosiak, hogy fellégezhetnek, miután 2014-ben mégsem sikerült megépítenie lakatosüzemét a GLB Kft.-nek a volt kertészet helyén, a Vadkerti tér mellett, de rosszul hitték, ugyanis a na­pokban elkezdődött a területrendezés és a gyár épületének alapozása.

Csalódottak a helyiek

Fellázadtak a környéken élők, az Élhető Alsóvárosért civil szervezet vezetője lapunknak arról panaszkodott, hogy három műszakos, jelentős hanggal és forgalommal járó üzemet akarnak a házaik között felhúzni, ezzel pedig csökkenhet az ingatlanjaik értéke, és az életminőség is rossz lehet.

Győző-Molnár István hozzátette, ez nem lakóövezetbe való vállalkozás, sokkal inkább az ipari parkban lenne a helye, bármennyire is iparterületnek van kijelölve Alsóvárosnak ez a része. Beszélt arról is, hogy korábban már egyeztetett a tár­­saság vezetőivel és a város főépítészével is arról, hogy ne üzemet, hanem például szabad­időparkot létesítsenek a 33 ezer négyzetméteres telken, vagy alakítsanak ki belőle egy lakó­övezeti részt, előrelépés azonban nem történt.

Elkezdődött az építkezés.
Fotó: Frank Yvette

A cégvezető cáfol

Egészen eddig, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy zajlik az építkezés a Szentmihályteleki utca 21831/4. szám alatt, de mégis a GLB Kft. dolgozik ott. Lapunk megkeresésére a cég tulajdonosa, Lédeczi László elmondta, 2014-ben egy elnyert pályázat birtokában építésiengedély-kérelmet nyújtottak be az építési hatósághoz, amit jogerősen meg is kaptak, de kicsúsztak a pályázat határidejéből, így nem volt építkezés, fedezet hiányában pedig mostanáig nem tudtak nekikezdeni a munkának.

Lédeczi László szerint Győző-Molnár István a nyilatkozataiban olyan képet alkot róluk, ami nem fedi a valóságot, tévhitben tartva ezzel a lakókat és a közvéleményt, valamint folyamatos 3 műszakról vizionál, ami eddig soha nem volt a cégénél, a lézervágást kivéve. Megjegyezte, ők nem lakatos­üzem, hanem fémmegmunkálással, fémfeldolgozással foglalkoznak. Jelezte, az építési hatóság zajvédő fal létesítését írta elő számukra, amit meg is építenek, ahogyan kerítést is létrehoznak. Meggyőződésük, hogy az építkezés befejezése után tudnak majd csak róluk az alsóvárosiak, de semmilyen zavart nem jelentenek az életükben.

Tiltakoznak

Megkerestük az önkormányzatot is, hogy tudnak-e a szegediek problémájáról, mennyire tartják jó döntésnek, hogy egy ekkora üzemet költöztetnek be a városba, tesznek-e a lakók ér­­dekében bármit is, azonban válaszul csak annyit írtak, hogy a GLB Kft. jogerős építési engedéllyel rendelkezik az egyéb ipari területbe sorolt telken.

Az Élhető Alsóvárosért civil szervezet azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, szerdán 18 órakor lakógyűlést és tiltakozást tartanak a Vadkerti téren, a volt Apostolok Tanyája étterem előtt. Az eseményen a GLB Kft. vezetői is jelen lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában