Kláraflava értékei

2020.10.02. 14:55

Őrzi múltját a falu + fotók

Egy aprócska falu múltja is lehet gazdag és érdekes – erre példa a polgármesteri hivatalban nemrégiben megnyitott klárafalvi falumúzeum. Aki betér például ügyet intézni, megtekintheti, a hivatali dolgozók készségesen megmutatják bárkinek.

Munkatársunktól

Fotó: Hunyadi-Huszta Brigitta

Eddig nagy az érdeklődés iránta.

– A mezőgazdasághoz, állattartáshoz kapcsolódó régi szerszámok, eszközök, a múltban használatos háztartási tárgyak, terítők, falvédők, de ásványok, régészeti leletek is felfedezhetők itt – mondta a múzeum megálmodója, Törteli Tímea. Civilben egyébként vállalkozó, masszázsszalont vezet. Nem Klárafalván született – a beköltözése után lett kíváncsi a falu múltjára, kezdte gyűjteni a múlt emlékeit. Az anyag összegyűjtésében főképp helybeliek voltak a segítségére, az összeállításban pedig a klárafalvi születésű régészprofesszor, Molnár József nyújtott segítséget. A kis gyűjtemény fél esztendő alatt állt össze és mintegy 300 darabos, azaz figyelemreméltóan gazdag még azzal együtt is, hogy vannak benne olyan tárgyak is, amelyek nem kizárólag Klárafalvához köthetők – például régi papírpénzek és könyvek ugyancsak.

A klárafalvi falumúzeum minden költség nélkül, közösségi összefogással jött létre. Most önálló honlap készül hozzá, emellett interaktív előadásokat szerveznek majd. A jövőben akár iskolai, egyetemi csoportok számára is szívesen bemutatják a nem mindennapi kollekciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában