Sokan nem tudják, miből gazdálkodják majd ki a magasabb díjakat

2020.11.22. 15:28

26 százalékkal emelkedik a lakbér négy év alatt

Jövőre és 2022-ben 8-8, a rákövetkező 2 évben pedig 4-4 százalékkal emelkednek Hódmezővásárhelyen az önkormányzati lakások bérleti díjai. A többségében igen kis pénzből élő lakók ledöbbentek a hír hallatán.

Kovács Erika

Utoljára 2017-ben emelkedtek az önkormányzati lakások bérleti díjai Hódmezővásárhelyen.

8 százalékos drágulás

A csütörtöki véleményező közgyűlésen a 2021-re és 2022-re elő­­zetesen tervezett 10-10 százalékos lakbéremelés helyett végül 8-8 százalékot fogadtak el a képviselők, 2023–2024-ben pedig további 4-4 százalékkal emelik majd a díjakat.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy a 450 bérlőből szociális rászorultság vagy össztársadalmi szempontok alapján januártól 20 család ha­­vi 10 ezer forintos támogatást kap, amire pályázni lehet majd. A havi 10 ezer forintos támogatás azoknak a családoknak ítélhető oda, amelyek vigyáznak az ingatlanra, rendben fizetik a számláikat, tisztaságot és rendet tartanak lakókörnyezetükben, életvitelükkel nem zavarják lakótársaikat, tisztességgel és eredményesen nevelik gyermekeiket, és önkéntes munkával, például szemétszedéssel, játszótérfestéssel, lépcsőházfestéssel is segítik lakókörnyezetüket és a várost.

Most állna talpra

A bérlakásban élőket megdöbbentette, hogy 4 év múlva a mostanihoz képest már 26 százalékkal magasabb lakbért kell fizetniük.

Gajdán Julianna a Szabadság téren él. Előző otthonában tűz volt, a nulláról kellett kezdenie az életét. A mostani bérleménye 30 négyzetméter, amiért 15 ezer forintot fizet.

– Nemrég találtam munkát, igaz, vidéken. Egy óra oda az út, egy vissza, és 12 óra a munkaidő. Most legalább jobban van pénzem, nem úgy, mint korábban, a közmunkán. Ha nincs ez a munka, talpra sem tudnék állni. Nekem nagyon nagy érvágás minden forint pluszkiadás.

A Dobó-Bibó-Janáki utcában élők is sérelmezik a lakbéremelést. A nevét egy nyilatkozó sem adta, nem szeretnék, ha a véleményük miatt esetleg kitennék őket a bérleményből.

– A mi szomszédunk itt már csak az üregi nyúl. Az út túloldalán nincsenek házak. Amikor ideköltöztünk, nem volt a lakáson ajtó, hiányzott a fürdőkád, a csapok. Még a linóleumot is fölszedték az előző bérlők. Mindent mi csináltattunk meg. Még azt sem engedték, hogy lelakjuk a költségeket. A három szobában öten élünk, mi a párommal, a szülei és az öcsém. Összesen 3 fizetésből élünk, de csak 1 haladja meg a 72 ezer forintot. El lehet képzelni, milyen kevés az egy főre jutó jövedelmünk. A lakbérünk 18 ezer 600 forint. Nagyon nem hiányzik a lakbéremelés. Ráadásul nem tudhatjuk, hogy meddig marad meg ez a 3 fizetés a vírushelyzetben – mondta egy fiatalasszony.

– Mi 9-en élünk 52 négyzetméteren, hét gyermekünk van. Az egy főre jutó jövedelmünk 39 ezer forint alatt van, vagyis minden fillér számít. Ezek a lakások borzalmasan lepukkantak. Szerintem egy ilyen állapotú lakásért a jelenlegi lakbér is sok. Az emelést meg kell spórolnom valamin, de ugyan min? Remélem, már nem sokáig élünk itt, el akarunk innen menni – mondta egy másik bérlő.

Alig jut fűtésre

Egy férfi a testvérével él egy Janáki utcai bérlakásban. Mindketten közmunkások.

– Ledöbbentem, most hallom először a lakbéremelést. 54 ezer forint a közmunkabérem, a testvéremé is ennyi. A 108 ezerből 18 megy lakbérre. Kifizetjük a villanyt, vizet, ennivalót veszünk, fűtésre már alig jut. Ha emelkedik a lakbér, annak költségét a szánk elől kell elvonni – mondta a férfi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában