Madárinfluenza

2020.11.29. 11:19

Ismét el kell zárniuk a baromfikat a gazdáknak

A közelmúltban több európai országban is azonosították – elsősorban vadmadarakban – a madárinfluenza jelenlétét. Mivel több faj vonulási útvonala hazánkat is érinti, elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását.

Kovács Erika

2020.01.22. Magyarszombatfa A madárinfluenza miatt, szigorú intézkedések betartására hívták fel a figyelmet a vasi településen. Az országos főállatorvos legújabb határozata, amelyben az ország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását Fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Fotó: Szendi Péter (illusztráció)

Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal el­­rendelte a baromfik kötelező zártan tartását minden olyan állományban, ahol a kifutó fe­­lülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. A madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést a határainkon túl.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte, hogy

a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen szükséges tárolni.

Az alom tárolását ugyancsak zárt helyen vagy fóliával letakarva kell megoldani.

Az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját is azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálathoz. Hazánkban legutóbb év elején jelent meg a madárinfluenza, ami Csongrád-Csanád megyét is súlyosan érintette. Mintegy két tucat gazdaságban mutatták ki a vírus jelenlétét, több mint félmillió szárnyast kellett leölni, többségét megelőzési céllal. Magyarország június 5-e óta madárinfluenza-mentes.

Móricz Jenő nagymágocsi li­­­batartónak most üresek az óljai, nemrég szállított, és legközelebb csak tavasszal hoz kislibákat.

– 31 év alatt szerencsére még soha nem fordult elő az állományaimban fertőzés, így madár­influenza sem. Mindent megteszek, hogy ne kerüljön be a vírus a telepre, minden szabályt betartok és betartatok. Szigorú követelményeknek kell megfelelnünk, némelyik szerintem fe­­lesleges is, érződik rajta, hogy íróasztal mögött hozták, de természetesen azokat is betartjuk – mondta a gazda. Hozzátette, a telephelye kapuja mindig zárva van. Aki oda bemegy, védőfelszerelést kell használnia. Ehhez van lábzsák, köpeny, hajháló is, és kötelező a fertőtlenítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában