2020.11.25. 15:39
Csütörtökön újraindul a termelés a Nébih által felfüggesztett Csongrádi Kenyérgyárban
Súlyos hiányosságokat tártak fel a kenyérgyárnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, ezért felfüggesztették a sütőüzem tevékenységét. A gyárban azóta elvégezték a szükséges takarítási feladatokat, a Nébih engedélyezte a további működést.
Feketepenészt és lejárt élelmiszereket találtak az ellenőrök.
Forrás: Nébih
Friss: Újraindul a termelés csütörtökön Csongrádon a sütőipari üzemben, miután megszüntették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által november közepén feltárt hiányosságokat.
Korábban írtuk: Egy november közepén végzett ellenőrzés során tártak fel súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat a Nébih ellenőrei a Csongrádi Kenyérgyárnál. Erről fotókat és videót is készítettek.
Rovarok és penész
A Nébih beszámolója szerint az üzem termelőterének és összes raktárhelyiségének falát, mennyezetét, csempeburkolatát, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket feketepenész lepte be. A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.
A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hivatal, de
nem csupán a kosz, hanem a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.
Az ellenőrök találtak például a termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat, és megközelítőleg 600 kilogramm, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert is.
Probléma volt továbbá, hogy a vizsgálat időpontjában a dolgozók nem viseltek munkaruhát és hajhálót, sőt érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.
40 éves üzem
– Tény, hogy hibáztunk, jobban oda kellett volna figyelnünk, de a beszámolók „horror”-része jócskán el van túlozva – számolt be a kenyérgyári helyzetről Horváth Lajos, a sütőüzemet működtető Tisza Élelmiszer Kft. ügyvezetője. Hozzátette,
a gyár egy negyven éve épült, hőszigetelés nélküli régi üzem, amit nehéz karbantartani.
– Ősszel általában bepárásodik, ennek nyomán pedig megjelenik a penész. Egy kétnapos leállásra lett volna szükségünk, hogy teljesen kitakarítsunk, de a rendeléseink és a vírushelyzet miatt kialakult emberhiány miatt erre most nem volt lehetőségünk, ekkor kaptuk az ellenőrzést. Egyébként ahol a kész élelmiszer ment ki, ott nem találtak problémát, egyedül a fogadórésznél volt gond – mondta el Horváth Lajos.
Az ügyvezető arra is kitért, hogy úgy érzi, a kenyérgyár „valaki körmén van”, nem véletlen, hogy pont ekkor történt a Nébih-ellenőrzés. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonsági hatóság korábban is folyamatosan ellenőrizte a munkájukat, és eddig mindent rendben találtak.
Újabb ellenőrzés
A Nébih közleményében kitért arra is, hogy a sütőüzem kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítását követően folytathatja tevékenységét, amelynek egyébként egy ismételt helyszíni ellenőrzésen alapuló engedélyezése már folyamatban van.
– A szükséges takarítás teljesen készen van,
mindent lemostunk, kifestettünk, termelésre kész az üzem.
A cégcsoport ötven család megélhetését biztosítja, ezért szeretnénk minél hamarabb újrakezdeni a munkát, csütörtökről péntekre már szeretnénk szállítani – fogalmazott a cég ügyvezetője.