Rajzokon a tudatalatti

2020.11.01. 15:18

Személyiségünk színei – élményfestés kicsit másként

A személyiségfejlődéshez ígér támpontokat és segítséget a Szabó Becherer Irén vezette, a hagyományostól némileg eltérő élményfestés. A több órás foglalkozást október utolsó napján tartották a vásárhelyi Népművészeti Tájházban. 

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A különleges, vízen festés technikája az érzelmi működések megismerését, a negatív gondolati törések elvezetését, új érzelmi minták kialakítását ígéri. – A festéskor feltárt és megértett érzelmekkel lehetséges a lelki egyensúly helyreállítása. Ehhez a színeket hívjuk segítségül – foglalta össze a különleges, a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Közösségfejlesztés Vásárhelyen szervezésében, pályázati támogatással tartott személyiségfejlesztő élményfestést Szabó Becherer Irén egészségfejlesztő terapeuta.

A technika látszólag nehezen megfogható mögöttes tartalmáról a foglalkozásvezető úgy fogalmaz: nincs köze egyáltalán az alkotáshoz, szükségtelen a kézügyesség, sokkal inkább a tudatalatti tartalmak megjelenítését célzó személyiségfejlesztés. A teljesen vizes rajzlapon a piros, a kék, a sárga, illetve azok sötétebb árnyalatainak keveredésével és formálódásával megmutatkoznak a tudatalatti emléksúlyai. Ha a szeretet energiája blokádokkal terhelt bennünk, a színek keveredésével sem jelenik meg a zöld például, de a rossz kapcsolati minőségekkel a narancssárga hiányozhat rajzainkról. Ha messze állunk a spiritualitástól, a lilát nem tudjuk kifesteni.

Fotó: Tábori Szilvia

A színekhez tartozó érzések megmutatják a tudatalatti rezgéseinket, a romboló és építő energiáinkat, nehézségeinket és örömeinket. A kép elkészítésekor rájöhetünk érzelmi összetevőinkre és az azok közötti törvényszerűségekre. Nehéz, de élvezetes folyamat, merni kell szembenézni önmagunkkal. Mert életünk eddigi tapasztalatai, az emlékek, a múlt élményei mind ott raktározódnak és irányítják tetteinket. A negatív emléksúlyok, a blokkok feloldása pedig segítheti a lelki egyensúlyi állapot helyreállítását – mondta a foglalkozás vezetője.

– Nem tudom pontosan meghatározni mit hozott ide, de megérzés, lelki indíttatás és kíváncsiság volt bennem. Nem tudtam előre, mit hoz ki belőlem a festés. Közben egyre jobban éreztem, hatalmas viharok kavarognak a lelkemben, fojtogat a sírás és nem bírom könnyek nélkül befejezni az élményfestést. Irénke megnyugtató szavai és kezei sokat segítettek a háborgó lelkem megnyugtatásában; szeretnék tovább fejlődni és lélekben megerősödni – fogalmazta meg érzéseit a egyik résztvevő, Kormos Etelka.

Baranyiné Andrea már a foglalkozás kezdetén érezte, hogy jó időben, jó helyre érkezett, ahogy mondta: mindig jó, új dolgokat tanulni magáról, főként olyanokat, amikben a saját elakadásait tárja fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában