Kiállítás

2020.12.02. 08:37

Tárlat a civilizáció kövületeiből

A technológiai fejlődés, a tudomány és a művészet találkozási pontjait erősítik Haber Szilvia épületek ihlette digitális kövületei. A vásárhelyi kerámia­szimpóziumra a korábbi kísérleteiben lépett előre.

T. Sz.

20201012 Hódmezővásárhely Haber Szilvia (képen) digitális kövületei - alkotások, Vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. Fotó: Tábori Szilvia (TSz) Délmagyarország

Fotó: Tábori Szilvia

Emeletes ház, kupola, csigalépcső, világítótorony vagy éppen magasfeszültségű vezeték fémoszlopa ihlette Haber Szilviát a digitális lenyomatok alkotásakor a 23. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumra készülve. Témájához ismét innovatív technológiát választott a Ferenczy-díjas keramikusművész, aki korábbi betonkísérleteihez szintén 3D-s nyomtatóval állította elő alkotásai alapjait, öntőformáit.

Haber Szilvia (képen) digitális kövületei - alkotások, Vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban.
Fotó: Tábori Szilvia

Ezt a formavilágot vitte tovább a kerámiaszimpóziumon a geometrikus formák elkötelezettjeként. A technológiai újítások ugyan megkönnyítik munkáját, nem ez határozza meg művészetét. – Mindig megtaláltam a lehetőségét, hogy manuálisan elkészítsem a geometrikus zsaluformákat. Ez nem csupán szabályos, egyenes vonalakat jelent, a hajlított és tördelt elemekre ugyanúgy lehetőséget ad. Annyi a különbség, hogy a korábban kézzel, fóliából készített alapokat különleges technológiával gazdagíthatom – mondta kérdésünkre Haber Szilvia, akinek munkái a vásárhelyi Nemzetközi Kerámiaközpont termében láthatók.

A legújabb munkáit digitális kövületeknek, fosszíliáknak nevezte a keramikusművész. – Mindez világunk lenyomata; az épített környezet megannyi szimmetrikus formáját, terét, épületét próbálom megidézni – tette hozzá.

Haber Szilvia digitális kövületei - alkotások, Vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban.
Fotó: Tábori Szilvia

Ráadásul kicsit utópisztikusan, ahogy a formákon elhelyezett fotórészleteken szinte a semmibe tartanak az épületek. Alkotásai azt az érzetet keltik, mintha épületek megmaradt darabjai, civilizációnk szimbólumai lennének. Egy, a közelmúltban három évre elnyert ösztöndíjprogramban hasonló témán dolgozhat: digitális lenyomatokban mintáz meg jelentős létesítményeket, de nemcsak kiragadott részleteket, hanem az egész épület esszenciáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában