az országban elsőként állítottak emléket az áldozatok

2021.01.12. 17:29

A doni hősökre emlékeztek Szentesen – Galéria

Szentesen a II. világháborús emlékműnél rótták le kegyeletüket a magyar hadsereg fájdalmas emléknapján, a doni áttörés 78. évfordulóján.

Munkatársunktól

Megemlékezés a II. világháború áldozataira Szentesen. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A háborúban a Don folyóhoz vezényelt kétszázezer fős magyar hadseregből eddigi ismereteink szerint százhuszonhatezer katona vesztette életét. Az ott harcoló Csongrád-Csanád megyei katonák közül közel tízezer soha nem tért haza szeretteihez.

Az önkormányzata és a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alkalmából közösen megrendezett ünnepélyes emlékezésen az önkormányzat, a rendvédelmi szervek helyi vezetői, a Szentes Járási Hivatal, a pártok helyi képviselői koszorúzással és mécses gyújtással adóztak a hősi halottak, az áldozatok emlékének.

Szentes városa 1989-ben az országban elsőként állított emlékművet a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére a Széchenyi-liget bejáratánál. 2001-ben az emlékművet átalakították, megörökítve az elhunytak neveit is: gránit talapzaton mintegy hétszáz szentesi áldozat neve olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában