Tűzijáték: Idén szilveszterkor sem szökött el kevesebb kutya, mint az előző években

2021.01.05. 19:30

Az ebeknek ez nem volt buli

Nem érzékelték a tűzijáték-tilalom előnyeit az állatvédők: a mostani szilveszter idején sem szökött el kevesebb kutya, mint máskor. Elsősorban csipes kutyákat gyűjtöttek be, vagyis a gazdák felelőtlenségét jelezte, hogy kereket tudtak oldani.

T. K.

Gyorsabban hazakerül a házi kedvenc, ha van benne csip.

Fotó: Kuklis István

Csak magánházaknál lehetett a 2020-as évet búcsúztató szilveszterkor tűzijátékot használni, a szokásosnál tehát jóval csendesebben hagytuk hátra az óévet. Ez elsősorban a kutyatartóknak volt örömhír, köztudott ugyanis, hogy a hangos durrogásoktól négylábú barátaink megijednek, ha pedig van rá lehetőségük, el is szaladnak. Arra számíthattunk, kevesebb kutya szökik el. Csakhogy ez a múlt héten is legalább annyiszor előfordult, mint a korábbi években, legalábbis

a Tappancs Állatvédő Alapítványnál nem érzékelték, hogy a kijárási tilalom és az utcai tűzijátékozás ellehetetlenítése pozitív ha­­tással lett volna.

Gyorsabban hazakerül a házi kedvenc, ha van benne csip.
Fotó: Kuklis István

– Hat önkéntesünk dolgozott szilveszterkor: fogadták a hívásokat és figyelték a kutyás közösségi oldalakat. Szeged huszonöt kilométeres körzetében mentek ki bejelentések alapján, és összesen nagyjából 20 kutyát gyűjtöttek be – mondta el Gácsi Mária, az alapítvány kuratóriumi tagja. Mint mesélte, az azonosíthatatlan ebeket bevitték az alapítvány menhelyére.

Az állatok többsége azonban a korábbi évekkel ellentétben most csipes volt, vagyis háztól szökött el.

– Bár ez esetben könnyű dolgunk van, hiszen haza tudjuk juttatni az állatot, az mindenképpen szomorú, hogy még mindig nem figyelnek oda sokan arra, hogy ezen az estén biztonságban legyen kedvencük. Jól mutatja ezt az is, hogy több bejelentést másnap délelőtt kaptunk: valószínűleg ekkor vette észre a család, hogy a kertből eltűnt a kutyájuk.

A kutyák szilveszteri szökését könnyű megakadályozni: be kell őket zárni.
Fotó: Kuklis István

Gácsi Mária elmondta, egy megrémült kutya akár több kilométerre is elszalad lakóhelyéről, így ha nem veszik észre azonnal az eltűnését és kezdik meg a keresését, sokkal nehezebb rábukkanni. Éppen ezért még számítanak arra, hogy a következő napokban érkeznek bejelentések utcán kóborló ku­­tyákról.

– Mivel évek óta ez egy kritikus időszak, fel voltunk erre készülve, és úgy csoportosítottuk a kapacitásainkat, hogy se­­gíteni tudjunk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában