Bővül a termékkör, ahol fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet

2021.01.31. 07:00

Beleszólhatunk, mi legyen a címkén

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézésével és a tápanyagprofilok meghatározásával kapcsolatos felhívásait. A honlapon elérhető online konzultációnak köszönhetően magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat a bizottságnak – olvasható a Nébih oldalán.

K. A.

Forrás: Pixabay

Az élelmiszerek címkézését a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kívánják aktualizálni, mely az Európai Unió „termőföldtől a fogyasztóig” stratégiájának a része. A rendeletmódosítás célja, hogy jelentősen javítsa a címkén feltüntetett információkat, segítve a vásárlókat abban, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszereket fogyasszanak, valamint csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.

A jogszabály tervezete szerint a csomagolás elülső oldalán egységes és kötelező lesz a tápértékjelölés.

Bővül az a termékkör is, amelyek esetében fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet. Felülvizsgálják a dátumjelölésre, fogyaszthatósági és minőségmegőrzési időre vonatkozó uniós szabályokat.

Minderről az ec.europa.eu/info oldalon lehet olvasni, ugyanitt az anyanyelven megfogalmazott véleményeket is fel lehet tölteni a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.

Az egészségesebb élelmiszerek választásának megkönnyítése céljából a javaslat úgynevezett tápanyagprofilokat hoz létre.

Ezek felső határértékeket tartalmaznak az élelmiszerek zsír-, cukor- és/vagy sótartalmára, melyek túllépése esetén a jövőben nem vagy csak korlátozottan lehetne tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenniük a gyártóknak. Ehhez a kérdéskörhöz is lehet a hozzászólásokat írni február 3-ig.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket, piaci szereplőket, hogy ezekben a témakörökben osszák meg véleményüket, segítsék a szakpolitikusok munkáját. A nehézségek, problémák pontos és gyakorlati ismerete ugyanis elengedhetetlen a hatékony, hosszú távra érvényes megoldási javaslatokhoz.

Az anyanyelven megfogalmazott véleményeket fel lehet tölteni a regisztrációt követően, február 3-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában