Fontos beruházások valósultak meg tavaly

2021.01.04. 17:56

Felújításokra pályáznak Röszkén

A megszokott közösségi programok nagy részét sajnos a vírus törölte, de fejlesztések tekintetében jó évet zárt Röszke. Az idei évi tervekről, nyertes pályázatokról Borbásné Márki Márta polgármesterrel beszélgettünk.

Farkas Judit

Röszke – 2020.12.21. Borbásné Márki Márta polgármester évértékelője. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Bár a koronavírus miatt a megszokott közösségi programok nagy része elmaradt, pályázatok, beruházások tekintetében jó évet zárt Röszke. Nem volt fennakadás az intézmények működtetésében, és fejlesztésekre is jutott forrás – tudtuk meg Borbásné Márki Mártától, Röszke polgármeste­rétől.

Több mint 18 millió forintból végezték el a patinás művelő­dési ház fűtéskorszerűsítését, TOP-os programból és önerőből. 50 százalékos belügyminisztériumi támogatással, félig önerőből finanszírozták a Szántó Kovács János és a Lehel utca 43 milliós felújítását, az önkormányzat biztosított forrást a csapadékvíz-elvezetés kialakítására.

Röszke polgármestere szerint fejlődni csak akkor tudnak, ha nehéz időkben is terveznek.
Fotó: Karnok Csaba

A Magyar Falu programban 3 millió forintot nyertek orvosi eszközök beszerzésére, több mint 5 millió forintot az óvodaudvar felújítására, 6 millió forintot fordíthattak a Teleházat működtető Kaláka Egyesület épületfelújításra.

– Nagyon sokat dolgoztunk a 2021-es pályázatokon, reméljük, sok nyertes programunk lesz erre az évre.

Majd kiderül, találunk-e forrást az önerőre, mert az önkormányzat bevételeit jelenleg a járvány miatti intézkedések következtében nehéz megtervezni. A Magyar Falu program nagyon hasznos konstrukció, mert 100 százalékos finanszírozá­­sú. 2021-re is nyertünk már abból a keretből orvosieszköz-beszerzésre 3 millió forintot – mondta el.

A Pénzügyminisztériumnál pályáztak a régi iskolaépületben működő konyha megújítására, ennek első ütemére 26 millió forint támogatást nyertek, amihez ugyanennyi önerőt kellene biztosítaniuk. Hárommillió forintot kaptak a közterületeik megtisztítására az illegális hulladéktól.

A Magyarkanizsával és Szegeddel közös, határon átnyúló IPA-program keretein belül pedig Röszke 140 ezer eurót fordíthat kerékpárút terveztetésére, valamint kerékpáros pihenő és közösségi tér kialakítására a tanyai óvodával szembeni zöldterületen.

Idén – amennyiben a források ezt megengedik – tervezik a polgármesteri hivatal és a rend­őrőrs felújítását és energetikai korszerűsítését, valamint sort kerítenének a műfüves focipálya csaknem 4 milliós felújítására is.

Próbálnak TOP-os forrásokat megpályázni csapadékvíz-elvezetésre, út- és járdafelújításra és a konyhafelújítás második ütemére is. Folytatnák a tavaly elkezdett játszótérfejlesztési programot is: minden évben új játékkal, eszközzel bővítik a játszóteret, közösségi teret.

– Úgy tudunk csak fejlődni, ha nehéz időkben is tervezünk, nem veszítjük el a hitünket – zárta az idei évi tervek összefoglalását Borbásné Márki Márta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában