Minden cseppje kincs

2021.02.10. 11:30

A klímaváltozás miatt egyre értékesebb a víz

Öt település már élen jár hazánkban a csapadékvíz megfelelő tározásában és a hirtelen lezúduló eső okozta problémák kezelésében, köztük van Ruzsa is. Tegnap egy konferencián elhangzott, hogy a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban valamennyi település lehetőséget kap a természetes vízmegtartás kialakítására.

Kiss Anna

Ruzsa, 20191118. Ruzsai tó már majdnem teljesen elkészült. Képen: Sánta Gizella polgármester. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A globális éghajlatváltozás mindenkit kihívás elé állít, egyre szárazabb és kiszámíthatatla­nabb időjárásra kell számítani, ami aszályhoz és árvízhez vezet – hívta fel a figyelmet Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár a Klímabarát Települések Szövetsége és a Belügyminisztérium által szervezett online konferencián kedden.

Vízvesztő ország vagyunk

Hangsúlyozta, a klímaváltozáshoz helyi szinten kell alkalmazkodni, többek közt az értékes vízkincs helyben tartásával. Megjegyezte, vízvesztő pozíció­ban vagyunk, ezért kiemelten fontosak azok a pályázati lehetőségek, amelyek a jövőben az önkormányzatok rendelkezésére állnak az európai uniós fejlesztési ciklusban és több hazai operatív programban.

Az önkormányzatok lehetőségei a klímaváltozás elleni küzdelemben a 2021–2027-es időszakban című online rendezvényen szintén a víz megtartásának jelentőségéről beszélt Kerpely Klára, a WWF Magyarország Alapítvány projektvezetője is, aki rámutatott, több a potenciális párolgás, mint amennyi csapadék érkezik az országba. Hozzátette, a hosszan tartó szárazságot sokszor nagy zivatarok követik, amik villámárvizeket okoznak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

nem technológiai megoldások kellenek, mert azok a természet összeomlásához vezetnek

a tapasztalatok szerint, helyette inkább a természeti rendszerekre kell alapozni a fenntartható megoldásokat.

Környezetbarát ötletek

Több lehetőségre is javaslatot tett a polgármestereknek, ilyenek voltak például a burkolatlan szikkasztóárkok, a beszivárogtató kavicságyak, az esőkertek, az esővíz gyűjtése föld alatti árkokban, a vízáteresztő szilárd burkolatok és a zöldtetők. Úgy vélte, az erdős területekre is figyelni kellene, például mélyedések kialakításával vagy felső vízgyűjtők alkalmazásával a villámárvizeket tudnák lassítani.

Ruzsán már több megoldást is bevetettek azért, hogy helyben maradjon a víz.
Archív fotó: Frank Yvette

Azt tanácsolta, hogy az ön­kormányzatok fogják össze a környék gazdálkodóit, és közösen tegyenek vízvisszatartó helyek létrehozásával azért, hogy ne álljon meg a víz a földeken. Szerinte mindemellett szükség lenne a holtágakat összekötni a folyókkal, a vizes élőhelyeket helyreállítani és az ártereket bővíteni.

Ruzsa élen jár

A konferencián szóba került a LIFE-MICACC nevű projekt is, amelynek során a fentiekben említett lehetőségek közül már többet is kihasználtak öt hazai településen, köztük Ruzsán is.

Hercig Zsuzsanna, a BM Önkormányzati Koordinációs Iroda szakmai vezetője elmondta, Ruzsán minden csepp víz érték, ezért a

belterületen egy kisebb tavat alakítottak ki a víz tárolására, míg külterületen, a szennyvíztisztító mögött egy olyan tározót hoztak létre, amely alkalmas a megtisztított víz megtartására.

Továbbá a külterületi csatornákat is fejlesztették, hogy az esővíz ne tudjon gyorsan elfolyni, helyette a környező legelőket tudják öntözni azzal.

Elhangzott, az öt településre látogatásokat is szerveznek majd a polgármestereknek, hogy az ottani módszereket ők is elsajátítsák és alkalmazni tudják helyben. Mindemellett e-learning tananyagokat, útmutatókat és kisfilmeket is kapnak majd, a konferencián pedig a pályázati lehetőségeket is eléjük tárták kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában