Hálózatba rendezik a településeket

2021.02.10. 20:00

Megépítik a hiányzó bicikliutakat a megyében

Újabb hetvenegy kilométernyi bicikliút tervezése és kivitelezése kezdődik meg hamarosan Csongrád-Csanád megyében. A fejlesztés során több város összeköttetése is létrejön, illetve már meglévő utak hiányzó szakaszait is pótolják.

Majzik Attila

Idén nyáron már Ópusztaszer és Sándorfalva között is biztonságosan bringázhatunk. Archív Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Közbeszerzést írt ki a Csongrád-­Csanád Megyei Önkormányzat bicikliutak egyesített engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére „A térségi jelentősé­­gű kerékpárutak tervezése – Csongrád-Csanád megye” cí­­mű projektben.

Mint a megyei közgyűlés elnökétől megtud­tuk, a következő öt évben két­­sávos kerékpárúttal kötik össze Makót Nagylakkal és Kö­­veggyel, valamint pótolják a hiányzó szakaszokat Kiszombor és Szeged, Ásotthalom és Kissor, Üllés és Pusztamérges, Röszke és Szentmihály, Szentes és Mindszent, Maroslele és Földeák, Szeged és Szatymaz, Zsombó és Szeged, illetve Bordány és Zákányszék között. Ezenfelül megépítik a hiányzó részeket az új és a régi röszkei határátkelők felé is.

Kerékpáron bárhová

– Csaknem száz kilométer ke­­rékpárút építését szeretnénk megvalósítani, ezzel egy ha­talmas megyei hálózat fog létrejönni. Ehhez elkezdtük a tervek elkészítését, most hét szakasz tervezésére írtunk ki közbeszerzést. Erre a célra a magyar kormány biztosított forrást a megyei önkormányzat számára, a további szakaszok terveinek elkészítésére pedig egy pályázat-előkészítő alapból fogunk forrást teremteni. Ezt a második közbeszerzést is szeretnénk még februárban kiírni – tájékoztatott Gémes László.

Idén nyáron már Ópusztaszer és Sándorfalva között is biztonságosan bringázhatunk.
Archív Fotó: Kuklis István

A tervezett kerékpárút-építés során a Mindszentet, Szegvárt és Szentest összekötő 4521-es út mentén, Makón és Földeákon a 4415-ös és a 44132-es utak mentén, a Forráskutat és Üllést összekötő 5426-os út mentén, a Szatymazt és Sándorfalvát összekötő 4525-ös út mentén, valamint Zsombó és Szatymaz között alakítanak majd ki közlekedési sávokat, de el lehet majd jutni kerékpárral a makói Maros-partra és a Veker-Laposi termáltóhoz is.

Gémes László úgy látja, amennyiben megépítik ezeket a hiányzó szakaszokat, akkor nagyjából 90 százalékos lesz megyénk kerékpárút-lefedettsége.

Több szempontból fontos

Mint a megyei közgyűlés el­­nöke rámutatott, a rövidesen meginduló beruházások gazdasági és turisztikai szempontból is fontosak a megye lakóinak életében.

– Az elkészülő kerékpárutak segíteni fogják az itt élő emberek munkába járását és a kikapcsolódási, sportolási lehetőségeit, de a bicikliutak hálózatba rendezése turisztikai szempontból is jelentős. Ugyan elsősorban a megye lakosságának életminőségét szeretnénk javítani, viszont ezzel együtt az idelátogató turistáknak is egy pluszszolgáltatást fogunk nyújtani

– összegzett Gémes László.

Bicikliút Szegedtől Ópusztaszerig

A megyei elnök hozzátette, a korábban megkezdett, Szegedet, Sándorfalvát, Dócot és Ópusztaszert összekötő bicikliút is hamarosan elkészül. Bár sok nem várt körülmény hátráltatta a munkát, az új kerékpárutat várhatóan idén májusban vehetik birtokba tel­­jes hosszában a biciklisek.

Gémes László kiemelte, tanultak a korábbi beruházások hi­­báiból, ezért is fontos, hogy az új szakaszok tervei előre elkészüljenek, hogy minél ke­­vesebb váratlan eseményre kelljen számítani addigra, mikorra elkészítik a pályázati dokumentációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában