Nem tervezik kivágni a fákat a laposon

2021.02.21. 09:30

Bontják a szegedi kalandparkot

Novemberben kivágtak a Laposon a híd és a kalandpark között 20 elöregedett nyárfát, most a kalandparkot bontják. Számíthatunk-e újabb fakivágásra? – tettük fel a kérdést az Ativizignek. Kiderült: az önkormányzattal kezdtek tárgyalásokat a hasznosításról. Fát csak akkor vágnak ki, ha az beteg vagy balesetveszélyes.

Farkas Judit

Lejárt a kalandpark területbérleti szerződése, szerelik le az eszközöket a fákról. Idén költenek majd a szabadstrandra is. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

2020 novemberében írtuk meg: 20 darab balesetveszélyes nyárfát vágnak ki Szegeden, a Laposon. A Bertalan híd és a Tisza River úszómű között is távolítottak el beteg, csúcsszáradt és dőlésveszélyes fákat. Márciusban, majdnem egy éve a Partfürdő óriási nyárfáit kellett kivágni balesetveszély miatt. Most arról érdeklődött olvasónk, látva, hogy leszerelik a kalandpark elemeit: újabb fakivágásokra számíthatunk?

Lejárt a bérleti szerződés

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ve­­zetője lapunk kérdésére el­­mondta: a Lapos a Tisza bal partján, a 173,500 folyókilométer-szelvény környezetében része a volt vasúti hídig tartó hullámtéri területnek. Az Ativizig kezelésében áll, de elsősorban nem vízgazdálkodási célokat szolgál. Mivel frekventált helyen, a belvárosban helyezkedik el, és közkedvelt a szegediek körében, erre a szakaszra különösen odafigyel a vízügy. A közelmúltban vágták ki a fent említett, közel egyhektárnyi területen a balesetveszélyes faállományt, a nyárfák helyett 40 őshonos fát ültettek el. A kalandpark évekig működött a hullámtérben, de a terület bérleti szerződése lejárt. Elemeit már nagyrészt leszerelték a fákról.

Tárgyalásokat kezdtek

– Igazgatóságunk az elmúlt években több alkalommal, több kezelővel kötött megállapodást olyan hullámtéri ingatlanok használatával, hasznosításával kapcsolatosan, amelyek elsődlegesen nem vízgazdálkodási rendeltetésűek – tudtuk meg az Ativizig igazgatójától. Ezek a kezelők többnyire folyó menti önkormányzatok. A Lapos és környezetének hasznosítására az Ativizig megkezdte a tárgyalásokat Szeged önkormányzatával. Amint a területbérleti szerződések lejárnak, a tervek szerint a – jelenleg több üzemeltetővel rendelkező – területrészek működtetését az önkormányzat veszi át. Így a partszakaszon végrehajthat olyan fejlesztéseket, ami a lakosság érdekeit szolgálja, de összhangban van a vízgazdálkodási és természetvédelmi célokkal is. Ilyen például a szabadstrand kialakítása, amivel már többször foglalkoztunk lapunkban. Február elején megírtuk azt is, hogy idén összesen 30 millió forint jut a Tisza-part rekonstrukciós munkáira. A Sárga és a Lapos szabadstrandokat megfelelő infrastruktúrával látják el.

Akkor vágnak, ha muszáj

Az azonban nem biztos, hogy nem vágnak ki további fákat a Laposon – attól függ, találnak-e balesetveszélyes állapotút. A faállományt ugyanis rendszeresen vizsgálják, így tudják meghatározni az egyes faegyedek állapotát – mondta a Délmagyarországnak Kozák Péter, az Ativizig vezetője. Amennyiben a szakértői vélemény alátámasztja, előfordulhat, hogy további beavatkozásokra lesz szükség a területen. Nagyobb mértékű fakivágást azonban nem terveznek a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában