Nagy az érdeklődés

2021.02.09. 14:00

Új építési telkekkel bővítik Bordányt

A nagy érdeklődésre való tekintettel Bordányban újabb építési telkek kijelölését, majd értékesítését tervezi az önkormányzat. Az ehhez szükséges földterületeket az önkormányzat megvásárolja.

Arany T. János

Bordányban a település Erkel utca felőli oldalán vásárolt területet az önkormányzat, ahol építési telkeket alakít ki. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Tanács Gábor, Bordány polgármestere ezt mondta:

– A korábbi elképzeléseknek megfelelően a napokban kötöttek szerződést a település Erkel utca felőli oldalán egy mintegy 15 ezer négyzetméteres terület megvásárlásáról. Az Erkel utca és később a Tessedik utca folytatásában várhatóan 10-12 új építési telket alakítunk ki. A múlt héten megkezdődött a tervezés és a közszolgáltatókkal való egyeztetés is.

Új telkek kialakítására azért van szükség, mert a településen az önkormányzat két, még meglévő értékesítésre váró telkét lefoglalózták, így jelenleg már csak a magántulajdonban lévő üres telkekből tudnának választani a Bordányba költöz­­ni vágyók.

Bordányban a település Erkel utca felőli oldalán vásárolt területet az önkormányzat, ahol építési telkeket alakít ki.
Fotó: Kuklis István

A polgármestertől megtud­tuk, sokan vásároltak be­­fek­tetési célból ingatlant Bordányban. Ők eddig inkább ki­­vártak, vállalva a telekadó-fizetési kö­telezettséget. Emiatt is nehéz a vásárlási szándékkal ide ér­kező fiatalok számára megfelelő területet találni.

A telekeladások felgyorsítására, illetve a foghíjas telkek mielőbbi beépítésére több le­hetőségük van az önkormányzatoknak. A folyamatos telekkialakítások és kedvezményes eladások meghirdetése minden bizonnyal arra ösztönöznék a befektetési céllal korábban területet vásárlókat, hogy most túladjanak azokon.

Egy másik lehetőség a telekadó sávos emelése, azaz minél később építenek az adott telekre, an­­nál magasabb adót kelljen utána fizetni. Csökkenteni le­­het a türelmi időszakot is, a Bordányban elfogadott öt év helyett több településen csak három év a türelmi idő, és ha addigra nem épül meg a ház, adókötelessé válik az ingatlan.

Tanács Gábor, Bordány polgármestere hozzátette, a képviselő-testületnek az a célja, hogy ne maradjanak üres, foghíjas tel­­­kek a faluban. Szeretnék, ha minél előbb beépülnének ezen településrészek.

Nem cá­folta kérdésünkre a telekadó emelésének későbbi lehetőségét sem.

A polgármester bízik abban, hogy a jelenleg üresen álló területekre hamarosan építenek, hiszen sok érdeklődő szeretne Bordányban le­telepedni. Az önkormányzat egy adatbázis létrehozásával is segíti a vevők és eladók egymásra találását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában