Helyi közélet

2021.02.22. 13:17

Könyvet adnak ki Magyartésről

Fotókkal és az ott élők visszaemlékezéseivel színesített helytörténeti kiadvány készül a településről. A szervezők február végéig várják a helyiek régi fényképeit, idén őszre pedig már a kész könyvet is szeretnék bemutatni.

Majzik Attila

– A korábbi falunapokon mindig szerveztünk helytörténeti kvízt, ez alapján vetődött fel az ötlet, hogy mi lenne, ha készítenénk egy fotókkal kiegészített könyvet is a faluról, egy történelmi jellegű kiadványt a régmúlt időkről. Ehhez gyűjtünk most fényképeket – számolt be Bódi Szilvia közösségfejlesztő.

Mint megtudtuk, eddig még nem készült olyan anyag, ami bemutatja Magyartés múltját és históriáját, pedig az ott élők szívesen fogadnák. A nyolcvanas években hanyatlásnak indult, de a kilencvenes évek közepe óta magára találó település számos emléket, helyi történetet rejt, amit a könyvkészítők most szeretnének megmutatni az érdeklődőknek.

A szervezők a készülő kiadványhoz most olyan képeket várnak, amelyek Magyartéshez kötődnek: a helyi hagyományokat örökítik meg, mint a kubikosmunkák vagy a ko­sárfonás, illetve valamilyen helyi rendezvényen készültek, legyen az települési program, iskolai esemény, osztálykép vagy családi összejövetel, és elsősorban a településen vagy a környékén élők szerepelnek rajta.

A beszkennelt, lefotózott vagy eredeti képeket február vé­­géig várják a [email protected] e-mail-címre vagy a 6600, Szentes, Körösparti u. 32. számra postai úton, vagy Messengeren Bódi Szilvia felhasználónévre.

– Sokan telefonáltak már, hogy válogatják, gyűjtik a ké­peket. Ha beérkeznek a fo­­tók, akkor azokat feldolgozzuk, rögzítjük, majd nekiállok a levéltári kutatásoknak. Ezenkívül tervezem, hogy az idősebbekkel, régóta itt élőkkel is beszélgetek a faluhoz kötődő régi emlékeikről – mondta Bódi Szilvia.

A közösségfejlesztő nyárra fektetné le a könyv alapjait, a végleges kiadványt pedig már idén ősszel szeretné, hogy kézbe vehessék a magyartésiek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában