Pluszszolgáltatások is kellenek a pályázáshoz

2021.02.24. 09:03

Megújulnak a kisboltok

Postai szolgáltatást vagy vény nélküli gyógyszerek árusítását kell vállalnia annak, aki a Magyar Falu Programban forrást igényel boltjának fejlesztésére. Ez jó lehetőség lehet például Kövegyen, ahol hetente csak egyszer van patika. Megyénkben húsznál is több település üzlete jelentkezhet a hamarosan megjelenő kiírásra.

Kiss Anna

Dócon egy üzlet már biztosan jelentkezik a Magyar Falu Program kiírására. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Akár 60 millió forintot is nyerhetnek fejlesztésre a Magyar Falu Programban azok az élelmiszerboltok, amelyek a kétezres lélekszám alatti településeken üzemelnek. De nemcsak korszerűsítésre kérhető forrás, hanem új bolt nyitására is lehetőséget adnak.

Dócon egy üzlet már biztosan jelentkezik a Magyar Falu Program kiírására.
Fotó: Frank Yvette

Recept nélküli gyógyszer, vagy postai szolgáltatás

Aki sikeresen pályázik, az a támogatási összeget ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, valamint bértámogatásra is fordíthatja. Fontos viszont, hogy a nyertes üzleteknek öt évig működniük kell, valamint az élelmiszerek mellett meghatározott árucikkeket, egyéb termékeket, valamint piaci szolgáltatásokat is forgalmazniuk kell, mint például a vény nélkül kapható gyógyszerek, valamint postai szolgáltatások.

Hetente egyszer van nyitva a gyógyszertár

Megyénkben ezzel az új pályázati lehetőséggel húsznál is több község boltja élhet.

Például a Kövegyen üzemelő két üzlet is. Lapunknak Galgóczkiné Krobák Mária polgármester elmondta, ha a tulajdonosok pályáznak, akkor ahhoz minden segítséget megad számukra az önkormányzat, mert fontos, hogy ők is bővülni, fejleszteni tudjanak, hiszen az alapvető élelmiszereket mindenki itt szerzi be.

Kiderült, a megye legkisebb településén hetente egyszer van nyitva a fiókgyógyszertár csütörtök délutánonként,

ha akkor valaki nem kapja meg a megfelelő gyógyszert, mert nincs készleten, akkor másnap kiszállítják neki Csanádpalotáról.

A településvezető szerint ezt a rendszert a helyiek már megszokták, de nyilván jó lenne, ha valamelyik üzlet árusítana vény nélküli gyógyszereket és vitaminokat, mert ezzel még szélesebb lenne a szolgáltatások köre helyben.

Fotó: Frank Yvette

Dócon már biztosan lesz egy jelentkező

Csongrád-Csanád másik felében, Dócon is úgy véli a polgármester, hogy a program jó lehetőséget kínál a legkisebb települések élelmiszerüzleteinek, amelyek folyamatosan gondoskodnak a helyiek ellátásáról. Turda Gábor elmondta, a község belterületén kettő, a külterületén pedig egy bolt üzemel, ezek közül egy üzletről már biztosan tudja, hogy beadja a kérelmét a programban.

Beszámolt arról is, hogy

Dócon ugyan minden hétköznap nyitva van a fiókpatika, de jól jöhet majd az, ha a kisboltok is árusítanak vény nélküli gyógyszert, például akkor, ha valakinek hétvégén van szüksége fájdalomcsillapítóra, de az éppen elfogyott otthon.

Turda Gábor hozzátette, a posta is nyitva van hétköznapokon, de ha valakinek a postahivatal zárása után van csak ideje a postai ügyeit elintézni, akkor ezt is könnyen meg tudja majd oldani, ha valamelyik üzlet a programban ilyen fejlesztést választ.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint az április 1-ig megjelenő felhívásra olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet jelentkezhet, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenységben napi fogyasztási cikket értékesít, vagy azt tervezi a jövőben új bolt nyitásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában