Kiadtak egy évkönyvet

2021.03.15. 18:00

A Batsányi János Gimnáziumban tavaly kezdődött a századik tanév

Elkészült az idén száz­éves fennállását ünneplő Batsányi János Gimnázium évkönyve. A négy részből álló kiadványból a tervek szerint egy-egy példány az idén érettségiző fiatalok tarisznyájába is kerül.

M. A.

Száz évvel ezelőtt kezdődött az első tanév a gimnázium falai között. Fotó: Majzik Attila

– Bízunk benne, hogy érdekes olvasmányt sikerült összeállítanunk. Próbáltunk olyan újabb dolgokat beletenni, amelyek a korábbi, az iskola fennállásának 75. évforduló­jára készült könyvben nem szerepeltek

– beszélt a centenáriumi kiadványról Kiss Attila, a gimnázium igazgatója.

A Batsányi János Gimnázium tavaly kezdte meg századik tanévét, a különleges évfordulóra több rendezvénnyel és programmal készültek, a Tari László Múzeumban pedig iskolatörténeti kiállítást rendeztek. Emellett a gimnázium honlapján is betekinthetnek az érdeklődők az iskola történetébe, a „100 év – 100 pillanat” című sorozatukban a tanév végéig elevenítenek fel egy-egy érdekes momentumot a gimnázium életéből.

Száz évvel ezelőtt kezdődött az első tanév a gimnázium falai között. Fotó: Majzik Attila

Az ünnepi visszaemlékezésnek része a nemrég elkészült könyv is, a kiadvány munkáit Postáné Pető Györgyi fogta össze, és főleg az elmúlt tíz-tizenöt év történéseiből tartalmaz újdonságokat. A kötet négy részből épül fel: az első rész krónikája az iskola történetét eleveníti meg az egykori évkönyvek objektív stílusa szerint. Ezt egészíti ki Fábián György, az iskola nyugalmazott igazgatójának visszaemlékezése, amely tovább árnyalja az iskolatörténet részleteit. A

kötet következő része a Szent Imre Gimnázium és a Batsányi János Gimnázium közötti kapcsolatokat igyekszik felkutatni, vagyis azt, hogy az alapoktól hogyan jutott el az oktatás a hagyományok megteremtésével napjainkig. Ezt a fejezetet visszaemlékezések színesítik és teszik hitelessé az utolsó egységben.

A centenáriumi könyv ötszáz példányban készült el, a gimnázium dolgozói, támogatói és segítői kapnak belőle. Mint Kiss Attila igazgatótól megtudtuk, szeretnék, ha minden végzős diák az érettségi bizonyítványa mellé kapna egy példányt az évkönyvből is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában