Online előadást tartott Karikó Katalin

2021.03.09. 20:23

A rákkezelésben is fontos szerepe lesz az mRNS-nek

Hosszú évekbe telt, mire elismerték Karikó Katalinnak, az SZTE egykori hallgatójának RNS-sel kapcsolatos kutatómunkáját. Ma ezzel mentik meg emberek millióit, de nem csak a koronavírustól, hamarosan a tumorok kezelésében is nagy szerepe lesz a messenger RNS-nek.

Kiss Anna

Karikó Katalin szerint a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kiváló alapokat kapott ahhoz, hogy sikeres kutató legyen. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Már az 1980-as években tudta Karikó Katalin, hogy az RNS mennyire fontos lesz a gyógyításban, azonban akkor még ezt senki sem hitte el neki, így alig akadt, aki pénzt adott a kutatásához, amelynek során azon dolgozott, hogy az RNS-t úgy juttassa be a szervezetbe, hogy az ne okozzon gyulladást és közben létrejöjjön a megfelelő immunválasz.

Minderről március 9-én a Dugonics Társaság által szervezett előadásán adott számot az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója.

Karikó Katalin szerint a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kiváló alapokat kapott ahhoz, hogy sikeres kutató legyen. Fotó: Török János

Elmondta, 2005-ben szabadalmaztatták Amerikában a módosított RNS-hez kapcsolódó kutatást, mégsem talált támogatóra, azonban amikor a Moderna is elkezdte ezt használni, akkor úgy döntött, hogy tovább kell állnia, így elfogadott egy németországi felkérést, és a BioNTech-hez ment 2013-ban.

Hangsúlyozta, meg akarta élni azt, hogy az RNS becsomagolva emberbe kerül bele, 2014-ben meg is találták azt az anyagot, amibe becsomagolva emberi szervezetbe lehet juttatni és azzal terápiát lehet végezni. Ezt követően 2015-ben erre alapozva kezdtek vakcinákat fejleszteni fertőző betegségek ellen, majd 2018-ban a Pfizer felkérésére influenza elleni oltóanyagot gyártottak módosított RNS-sel.

Megjegyezte, ezért nem igaz az, hogy a világon most először alkalmaznak mRNS alapú vakcinát, hiszen akkor Németországban 200 embert beoltottak ilyen védőoltással influenza ellen.

Kiemelte, örül, hogy egyre többfelé használják az mRNS-t, amiről sokan egészen addig nem is tudtak, amíg nem lett belőle vakcina a koronavírus ellen. Elmondta, már több éve zajlanak olyan vizsgálatok, amelyekkel a szívbetegek kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani, valamint a felszíni tumor, például a melanoma kezeléséhez is mRNS-re épülő kezelést dolgoznak ki. Hozzátette, még a tüdőben lévő áttéteket is kiirtotta az állati kísérletek során, most embereken tesztelik majd.

A University of Pennsylvania biokémikus professzora jelezte, ez egy könnyen adaptálható anyag, így az a későbbiekben más világjárványok ellen, valamint a koronavírus mutációi ellen is hatásos lehet.

Megjegyezte, örömmel tölti el, hogy hozzá tudott járulni a koronavírus megfékezéséhez, ugyanakkor ha nem lenne járvány, akkor most az ő neve sem lenne ismert, és szerinte az lenne helyénvaló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában