Megvizsgálják a vizet

2021.03.21. 10:00

Elszaporodott a moszat a Holt-Maroson

Szegedi olvasónk figyelt fel rá, hogy a Holt-Maros egy szakaszán elszaporodott a vízinövény. Attól tart, szerves anyag jut a holtágba a Bérkert utcai új csapadékvíz-elvezetőből. A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a bekötés még nem üzemel. Helyszíni szemlét tartanak, megvizsgálják a vizet.

Farkas Judit

Elszaporodott a Holt-Maros egy szakaszán a vízinövény. A vízmű jelzésünk nyomán vízmintát vesz. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Olvasónk az újszegedi Holt-Maros második szakaszán, a Bérkert utca és a víztorony között fedezett fel egy olyan részt, ahol moszatszerű vízinövény lepte be a vizet. Attól tart, a vízinövények túlszaporodása összefüggésben áll az új csapadékvíz-bekötéssel a Bérkert utca felől. Feltettük a kérdést a Szegedi Vízmű Zrt.-nek, hogy tapasztaltak-e problémát a víz állapotával kapcsolatban, illetve előfordulhat-e, hogy a csapadékvízzel szerves anyag is kerül a holtágba, például trágya a kertekből, ami a túlszaporodást okozhatja.

Kiderült: a Bérkert utcában csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki önkormányzati projekt keretében. Az a rendszer azonban még nem készült el, nem üzemel, így nem okozhatta a növényzet túlszaporodását.

– A tervezés fázisában körültekintően, több hatóság által is felügyelve jártak el, így a vízminőséget befolyásoló nagy mennyiségű szerves anyagot – például trágyát, főleg Újszegeden – feltételezni túlzás – áll a vízmű válaszában. Azt is megtudtuk, hogy a Holt-Maros vize jellemzően egyensúlyi állapotban van. Az ökoszisztéma viszonylag ha­tékonyan szabályozza a víz tisztaságát, annak minőségét, amit mérésekkel ellenőriznek a vízmű szakemberei. Víztisztító berendezésre nincs szükség. A nyári időszakban – időszakosan – a megfelelő oxigénszint tartása érdekében levegőztető berendezést telepítenek, illetve a Marosból kap friss vízutánpótlást a holtág.

Elszaporodott a Holt-Maros egy szakaszán a vízinövény. A vízmű jelzésünk nyomán vízmintát vesz.
Fotó: Frank Yvette

Előfordul azonban, hogy a vízminőség kibillen az egyensúlyából. Ez többnyire egyes növények túlzott elszaporodása miatt történik. A növény beboríthatja a teljes vízfelszínt, elzárva a fényt. Ilyen esetekben forrásaik függvényében tudnak irtani. A vízmű helyszíni szemlét tart a Holt-Marosnál. Vízmintát vesznek, megvizsgálják, és az eredmény alapján igyekeznek kideríteni, mi okozhatta a moszatok elszaporodását a szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában