Fontos döntés volt

2021.03.17. 18:50

Ezért tiltották ki a nagy gépeket Nagymágocsról

Súlykorlátozást vezetett be a nagymágocsi önkormányzat a település saját útjain.

Kovács Erika

A 3,5 tonna feletti járművek csak külön engedéllyel közlekedhetnek. Az a cél, hogy megőrizzék az utak állapotát. A nagy gépek ugyanis tönkreteszik azokat. A szabályt megszegők egyelőre figyelmeztetésre, később büntetésre is számíthatnak.

Nagymágocs útjainak többsége az 1970-es években készült, főként társadalmi munkában. Ezek az utak személygépjármű-forgalomra alkalmasak, azonban nem rendelkeznek olyan útalappal, amely elbírja a mai nehéz munka- és mezőgazdasági gépeket. Nagymágocson az állami tulajdonú utakon 7,5 tonna, az önkormányzati utakon pedig 3,5 tonna a megengedett súlyhatár.

Egyelőre csak figyelmeztetik, aki átlépi a súlyhatárt. Fotó: Kovács Erika

– Egyre több a nagy gép a településünkön, főleg a mezőgazdasághoz kapcsolódóan. A lakosság is kérte a súlykorlátozások bevezetését

– mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere.

A táblák kihelyezése, illetve az elkopott, vagy hiányzó táblák cseréje folyamatos.

– A súlykorlátozás bevezetésekor figyelembe kellett venni a mezőgazdasági gépekkel rendelkező családok érdekeit is. Azok a gazdálkodók, akik a saját lakóházuknál tartják a traktorukat és azok vontatmányait, az önkormányzatnál ingyenesen kérhetnek engedélyt az úthasználatra. Az engedély a háztartás és a művelt földterület között érintett legrövidebb belterületi útszakaszra biztosít szabad útvonalat. Eddig nem történtek bírságolások, csupán figyelmeztetések, de a közeljövőben lejár a moratórium, ami után 30 ezer forintos bírságra számíthatnak mindazok, akik megszegik a szabályt – emelte ki a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában